Ő volt a 16. század 007-es titkos ügynöke

John Dee matematikus és csillagász és alkimista is volt, aki a 16. század második felében udvari csillagászként és I. Erzsébet királynő tanácsadójaként dolgozott - írj a Nový Čas.

Ő volt a 16. század 007-es titkos ügynöke
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Ő volt az, aki előmozdította Amerika gyarmatosítását és megalkotta a brit kifejezést. Egyik legfontosabb feladata azonban az volt, hogy információkat szerezzen őfelsége számára. Ennek érdekében nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Európában is sokat utazott.

I. Erzsébet protestáns vallású volt, de körülötte sok katolikus élt, és fő riválisa, Skóciai Mária is katolikus volt. John Dee vándorteniszezőként költözött Nagy-Britanniában. A játék különböző formái Nagy-Britanniából származtak ebben az időszakban, és nagyon népszerűek voltak.

A játékosok sok pénzt kereshetnek a versenyeken, akárcsak ma. John Dee részt vett ezeken a versenyeken, és kihasználta, hogy a meccs után sokan ellazultak és sokat beszéltek.
Ezután levélben elküldte az információt a királynőnek. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy tényleg tőle származnak, és nem álhír, mindig beépített egy titkosítást a levelekbe. Ez a titkosítás a 007 volt.

Ian Flemming író, James Bond apja tudott erről, és a 007-es numerikus titkosítást használta a regényeiben. Tehát nyugodtan kijelenthető, hogy minden idők leghíresebb ügynöke a tenisznek köszönhető.

Nový Čas/para