Ő nyerte meg a világ legkeményebb kutyaszánversenyét

Alaszkai hajtó, Pete Kaiser nyerte a világ legkeményebb kutyaszánversenyét, az Iditarodot, a 31 éves hajtó szerda kora reggel ért célba Nome városában.

Ő nyerte meg a világ legkeményebb kutyaszánversenyét
Fotó: AP/Rachel D'Oro

Az Alaszkát átszelő 1600 kilométeres távot 9 nap 12 óra 39 perc és hat másodperc alatt tette meg Kaiser kutyáival. A második helyezett a norvég Joar Ulsom tavalyi győztes lett, aki 12 perccel Kaiser után ért célba.

Kettőjük párharcát a versenyen jól jellemezte, hogy az utolsó 77 kilométeres távot Ulsom 40 perces hátrányból kezdte, de Kaiser tetemes előnyét képtelen volt behozni.

A 31 éves Kaiser tizedszer indult az Iditarodon, és először sikerült győznie. Nyereménye 50 ezer dollár és egy új kisteherautó. 

A 14 versenyző és falkája az Anchorage közelében fekvő Willow-ból rajtolt március 3-án, útjuk két hegyvonulaton, a befagyott Yukon-folyón és a Bering-tenger parti jegén át vezetett Nome-ba, Alaszka nyugati partjára. A városban idén nem volt elég a hó, ezért teherautókkal kellett oda szállítani.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt kelt át az alaszkai vadonon.

A kutyákat 1994 óta vizsgálják, hogy adnak-e nekik tiltott szereket, valamennyi résztvevő kutyáját szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, majd a célba érés után tesztelik.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyerekeit.

(MTI)