Nyolc hónapig élt hajléktalanként a gyönyörű modell (FOTÓK)

A 29 éves, gyönyörű iráni modell, Negzzia nyolc hónapnyi hajléktalanlét után most politikai menedékjogot kaphat Franciaországban.

Nyolc hónapig élt hajléktalanként a gyönyörű modell (FOTÓK)
Fotók: Facebook és Instagram

A fiatal nő a végsőkig kiállt az egyenjogúság mellett, amiért a perzsa nők igazi nemzeti hősként tekintenek rá, nőjogi aktivistaként tartják számon. Kitartása ellenére végül mégis el kellett menekülnie a hazájából. 

Negzzia Teheránban született. Hazájában igen komoly divatmárkák felkérésére állt modellt. A modell feszegette a határokat, a szigorú erkölcsű országban gyakran fotózták félmeztelenül vagy hiányos öltözetben. A szigorú erköcsi elvárások és a vallási rendőrség beavatkozásai azonban az útjába álltak.

– Két éve elfogyott körülöttem a levegő... A fotósomat elhurcolták, a képeim negatívjait megsemmisítették, engem pedig korbácsolással és börtönbüntetéssel fenyegettek. Lépnem kellett – magyarázta Negzzia a La Parisienne című francia lapnak, miért menekült el hazájából. – Elfogadhatatlan volt számomra, hogy nem rendelkezhetem a testem felett, törvények határozzák meg az öltözködésemet. Megsértettem a szabályokat, amelyek nem tisztelik a nőket, és ezt büszkén vállalom!

Hitt abban, ha elmenekül, nemzetközi karriert indíthat. Először Isztambulban próbált szerencsét, azonban ott sem lelt biztonságra.

– Az iráni hatóságok keze itt is utolért, ezért a világ divatjának fővárosába, Párizsba indultam. A rémálom hónapjai következtek – mesélte a francia lapnak. A fiatal nő menedékkérelmére azonban hónapokig még csak nem is válaszoltak. 

Negzzia nyolc hónapig élt az utcán, ágyként a padokat használva. Alkalmi munkákat vállalt és eladta ruháit, táskáit, hogy némi pénzhez jusson.

– Mindent eladtam, hogy enni tudjak, de idővel feladtam a reményt. Végül a nemzetközi média és a divatvilág figyelmének köszönhetően néhány napja fedél került a fejem fölé, és ígéretet kaptam, felülvizsgálják az ügyemet – írta nemrég közösségi oldalán.

blikk.hu