A nő szemetet szedett az óceánparton, amikor kezébe akadt egy üvegpalack - ki akarta dobni, de nagyon jól tette, hogy meggondolta magát

Öt évvel ezelőtt, 2018. január 21-én az ausztráliai Perth városából származó család megtalálta a legrégebbi üzenetet egy üvegben. Majdnem 132 évvel azután bukkant fel, hogy a német Paula nevű hajóról valaki az Indiai-óceánban dobta azt – írja a Nový Čas.

A nő szemetet szedett az óceánparton, amikor kezébe akadt egy üvegpalack - ki akarta dobni, de nagyon jól tette, hogy meggondolta magát
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A levelet, amely a Német Tengerészeti Obszervatórium kísérletének része volt, és a tengeri útvonalakkal kapcsolatos, 940 kilométerre találták meg a leadási ponttól. A Guinness Rekordok Könyve által nyilvántartott palack a feladás és a megtalálás dátumát is figyelembe vesszük,108 éves volt.

Az Illman család a Wedge Islandtől északra lévő tengerparton haladtak járművükkel, amikor is az autó elakadt a homokban, Mrs. Illman ezért úgy döntött, sétál egy darabig a tengerparton.

"Tonya sok szemetet látott a földön, és úgy gondolta, hogy eltakarítja azt"

- mondta Kym Illman.

"Talált egy üveget is a nagy bordelben, amiről azt mondta, hogy jól mutat majd otthon a polcán"

– tette hozzá. Illman ezután fia barátnőjének adta az üveget, aki észrevette, hogy egy cigarettára emlékeztető tárgy van benne.

"Ezután kibontottuk, és észrevettünk egy kinyomtatott cetlit, amelyben az üveg megtalálójának címzett kérés volt, mégpedig az, hogy lépjen kapcsolatba a német konzulátussal"

- mondta Illman. Később a család észrevett egy kifakult kézzel írt szöveget is, amelyen 1886. június 12-i dátum és a hajó neve, a Paula volt olvasható. Illmanék ekkor még mindig nem akarták elhinni, hogy az üzenet valódi lehet. Elvitték a Nyugat-Ausztráliai Múzeum szakértőihez, akik a németországi és hollandiai kollégákkal folytatott konzultációt követően megerősítették, hogy a lelet hiteles.

"A német archívumban előkerült egy eredeti napló a Paula hajóról, és 1886. június 12-i dátummal a hajó kapitányának feljegyzése volt, miszerint a hajó fedélzetéről egy palackot dobtak a tengerbe. A dátum és a koordináták pontosan megfeleltek a palackban lévő üzenetben szereplő információknak”

– mondta Ross Anderson, a Tengeri Régészeti Osztály munkatársa.

Nový Čas/para