Nem adományozhat több spermát egy férfi, mert már 550 gyerek nemzéséhez nyújtott segítséget

Egy holland bíróság pénteken megtiltotta egy férfinak, hogy a jövőben spermát adományozzon, miután kiderült, hogy legalább 550 gyerek nemzéséhez nyújtott segítséget Hollandiában és más országokban, megtévesztve a leendő szülőket a segítségével fogant gyermekek számáról.

Nem adományozhat több spermát egy férfi, mert már 550 gyerek nemzéséhez nyújtott segítséget
Illusztráció (spermabank.krio)

A hágai körzeti bíróság egy érintett szülőpár és egy alapítvány panaszára foglalkozott az üggyel. A bíróság aláhúzta, hogy a holland irányelvek szerint a spermadonorok maximum tizenkét különböző anyától legfeljebb huszonöt gyerek világra jöttében segíthetnek. A törvényszék hozzátette: a férfi hazudott a leendő szülőknek donációs múltjáról.

Az ítéletben a bíróság rámutatott: a vádlott számos holland és egy dániai termékenységi klinikának adott spermát, valamint több olyan embernek, akikkel hirdetéseken és online fórumokon keresztül vette fel a kapcsolatot. A donor ügyvédje a bírósági meghallgatáson azt mondta, hogy a férfi olyan szülőkön akart segíteni, akiknek más módon nem lehetett gyerekük.

"Mindezek a szülők most szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a családjukban élő gyerekek egy hatalmas rokonsági hálózat részei több száz féltestvérrel, miközben ők nem erre mondtak igent" - magyarázta a bíróság, a lehetséges negatív pszichoszociális következményeket hangoztatva. A törvényszék hozzáfűzte: a gyerekek érdeke is, hogy ez a hálózat ne bővüljön tovább.

A bíróság közleményében azt írta, hogy "egymásnak ellentmondó alapjogok" ütköznek az ügyben: egyfelől a szülők és a donorgyerekek magánéletének tiszteletben tartása, másfelől a donoré. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a donorgyerekek és szüleik érdekei felülmúlják a donor érdekét, hogy továbbra is spermát adományozhasson. Egyúttal felszólította a vádlottat, hogy azonnal állítsa le a spermaadományozást, valamint fizessen esetenként 100 000 eurót, ha megszegi a tilalmat.

MTI