Négyméteres bálnát szabadítottak ki a Temzéből (VIDEÓ)

Egy négyméteres bálnát szabadítottak ki a Temze egyik zsilipjéből a mentőcsapatok a London délnyugati részén lévő Richmondban vasárnap délután.

Négyméteres bálnát szabadítottak ki a Temzéből (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A sérült állatot csak több órás küzdelem árán sikerült kiszabadítani. A fiatal csukabálnának most megfelelő helyet keresnek - nyilatkozta Glen Nicolaides, a londoni tűzoltóság munkatársa hétfőre virradóra a BBC-nek.

Az állatot biztonságos helyre vitték, a későbbiek folyamán állatorvosok vizsgálják meg, elég egészséges-e ahhoz, hogy szabadon engedjék.

Egyelőre nem tudni, hogyan úszott fel az Atlanti-óceán északi részén élő állat a Temzén csaknem 90 kilométert. Valószínűleg halakat követett az Északi-tengerből fel a folyón és eltévedt.

"Meglepő, hogy senki sem látta a bálnát a Richmond-zsilipig tartó útján"

- mondta Julia Cable, a British Divers Marine Life Rescue szervezet munkatársa. A richmondi a folyásiránytól legtávolabb lévő zsilip, amelynél még érezhető az Északi-tenger árapálya. Ahhoz, hogy a folyótorkolattól odáig jusson, a bálnának a belvároson át a Parlament mellett is el kellett úsznia.

Nem ez az első eset, hogy bálna téved a Temzébe. Híressé vált a Willynek nevezett északi kacsacsőrű cet, mely 2006 januárjában bukkant fel a folyóban, de megmenteni már nem tudták. 2019-ben rövid időn belül két elpusztult bálnát is találtak a Temzében, azok lényegesen közelebb voltak a torkolathoz.

(MTI)