A művész egy úszó szigetet hozott létre 100 ezer műanyag flakonból - növényeket is termeszt rajta (FOTÓ+VIDEÓ)

Richart Sowa, egy angliai művész bemutatta a világnak a műanyag flakonok újrafelhasználásának kreatív módját - írja az Obkec.

A művész egy úszó szigetet hozott létre 100 ezer műanyag flakonból - növényeket is termeszt rajta (FOTÓ+VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

100 ezer flakonból úszó szigetet csinált. A projekt megvalósítását akkor kezdte el, amikor tudatosult benne, hogy a műanyag palackok jó építőanyagként szolgálhatnak.

Egy műanyag flakon lebomlása akár 450 évig is eltarthat. Ez a tény mérgező hulladékká teszi, amely veszélyezteti a környezetet, ugyanakkor nagyon tartós építőanyag is. Sowa biztos abban, hogy a műanyag palackok és más hulladékok szigetek építésére vagy terület bővítésére való felhasználása az emberiség jövőjét képezi.

Azok a tárgyak, amelyek normál esetben hulladéknak tartunk, és nem tudják újrahasznosítani, értékes erőforrásként szolgálhatnak.

"Az a sok szemét, amivel nem tudunk mit kezdeni, valójában megoldhatja a világ problémáit"

- mondta.

A szigetnek a Joyxee nevet adta, és a mexikói Isla Mujeres szigete mellett található. Építéséhez a műanyag palackok mellett rétegelt lemezt és fa raklapokat is használt - ezek tartják felszínen a szigetet.

A sziget magját hálókban tárolt műanyag palackok alkotják, a szerkezetet pedig fák tartják össze, amelyek gyökerei a műanyag köré tekeredtek. A Richart-szigeten nem kerül hulladék a kukába. A művész mindenféle hulladékot felhasznál, hogy vonzóbbá tegye projektjét. Még kertet is épített rá. Eleinte csak bokrok voltak a konténerekben, később vadon termő mangrove is megtalálta ott a helyét. Később már fákat is ültetett. Gyökereik fokozatosan az alapokra nőttek, és megerősítették az egész szerkezetet.

Az úszó sziget nagyon praktikus. Richart egy csónak segítségével tudja mozgatni. Gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövények termeszt a szigeten. Az ott lévő ház klímával, hűtőszekrénnyel és egyéb napelemekkel működő háztartási gépekkel van felszerelve. Richart célja, hogy fontos üzenetet küldjön az emberiségnek, hogy hagyják abba a bolygó szennyezését, mielőtt még túl késő lenne.

Joyxee már a második sziget, amelyet Richart épített. Első úszó szigete a Spirál nevet kapta, és 1998-ban készült, azonban, 2005-ben az Emily hurrikán elpusztította. Richart az elkövetkező néhány évet üres műanyagpalackok gyűjtésével töltötte. A Joyxee-sziget 2008-ban készült el, de 2019-ben a szigetet súlyosan megrongálta egy vihar.

Még mindig eltökélt szándéka volt, hogy életben tartsa projektjét és helyreállítsa a károkat. A nem mindennapi mesterséges sziget vonzza a turistákat a világ minden tájáról. A szigetet rendszeresen karban kell tartani, hogy ne essen szét - PET-palackokat kell cseélni vagy újratöltésre is szükség van.

Obkec/para