Műanyagpalackokat tölt meg homokkal a férfi - így épít házakat a sivatagban (VIDEÓ+FOTÓ)

Tateh Lehbib Braica a szaharai menekülttáborokban él az algériai sivatagban. Házat épít műanyag hulladékból, és ügyességét az egész világ csodálja - írja az Obkec.

Műanyagpalackokat tölt meg homokkal a férfi - így épít házakat a sivatagban (VIDEÓ+FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Tateh ilyen könyörtelen körülmények között született és nőtt fel, és ez volt az oka annak is, hogy egy ilyen projekt elindítása mellett döntött. Nem idegenek számára a helyi lakosság problémái, és lehetőség szerint igyekszik segíteni rajtuk. Mint a Dotyk portál beszámol róla, a férfi téglaházban született, de mint ő maga nyilatkozta, kiszárította a nap, és nem volt könnyű a családjának.

A barátságtalan környezet motiválta a cselekvésre. Elmondása a háza, amit épít, nemcsak kényelmes, tartós is. Mivel nem volt elég pénze egy klasszikus ház építésére, alternatívát talált. A palackokat homokkal tölti meg, ezek egyfajta építőelemek, amelyeket cementtel, agyag és szalma keverékével kombinál. Az első ház építésekor 15 ezer palackot használt fel.

Háza lényegesen hűvösebb a hétköznapi épületekhez képest. Alkotásaira az ENSZ is felfigyelt, amely a menekültek megsegítésének remek lehetőségének tartja ezeket a házakat. Tateh ezért pénzt kapott, és csapatával további 25 házat épített a szaharai menekülttáborokban.

Körülbelül 6 ezer műanyag palackra van szükség minden egyes menhelyhez, amelyet a Tateh az ENSZ-en belül épít. Ez a projekt többek között munkalehetőséget is jelent a szegénységbe süllyedt helyi közösség számára. Nem ez az egyetlen pozitívum, amit ezeknek a házaknak az építése hoz. A Szahara lakossága számára, akik túlélték az elköltözések és a bizonytalanság évtizedeit, ezek a házak reményt jelentenek, hogy jobbra fordulhat az életük.

Obkec/para