Most megtudhatja, hogy négyévente miért olyan fontos nap február 29.

2024 van, ami szökőév is, ami azt jelenti, hogy van még egy plusz nap a naptárunkban, mégpedig február 29. - írja a Nový Čas.

Most megtudhatja, hogy négyévente miért olyan fontos nap február 29.
-illusztráció- (Fotó: Pexels)

Egy rendes év 365 napból áll. De minden negyedik év egy kicsit különleges, szökőévnek nevezik, és 366 napból áll. Elmélkedett már azon, hogy ez miért van így? A szökőévnek rendkívül fontos oka van.

A legrövidebb hónap, azaz a február hosszabb egy nappal. Minden szökőév 29 napos a normális 28 helyett. Több ezer éve alkalmazzák ezt a módszert, és Christopher Sirola, a Dél-Mississippi Egyetem matematikai tudományok docense elmagyarázta, ez miért történhetett így.

"Az az idő, ami alatt a Föld megkerüli a Napot, a mi értelmezésünk szerint egy naptári évet jelent, valójában nem páros számú nap. A legközelebbi néhány számjeggyel ez 365,2422 nap. Alapvetően egy év 365 napból és hat órából áll, négyévente hozzáadva egy plusz napot, hogy jó úton haladjunk, és minden egyensúlyban maradjon”

– magyarázza.

Ha nem lenne szökőév, időbe telne, amíg a komolyabb hatások megjelennének, aik elég figyelemre méltóak lennének.  40 éven belül a Föld évszakai teljesen kimerülnének és pontatlanok lennének, és 700 év múlva az északi féltekén decemberben nyári melegben tartanák a karácsonyt. A vadászati ​​idényeket és más, kizárólag az évszakokhoz kapcsolódó eseményeket módosítani kellene, mivel senki sem tudja, mikor kezdődnek, mivel minden idő eltolódik.

A szökőév és a szökőnap ötletét Julius Caesar vezette be,  Sirola elmagyarázta, hogy mi okból: "Ekkor kapta a Julianus-naptár" megnevezést. Nem ő  végzett számításokat, pénzt fizetett ezért. A történet szerint amikor Egyiptomban járt, a Kleopátrával folytatott híres viszonya idején Egyiptomnak jobb naptárja volt, mint Rómának. Egyiptom azonban nem volt hajlandó semmit tenni a páratlan számú nappal. Ő vagy csillagászai rájöttek, hogy egy rendszeres szökőnap mellett a naptár szinkronban marad az évszakokkal, így megőrzi az egyensúlyt és a harmóniát a Földön."

Nový Čas/para