Miért ne aludjunk soha háton fekve? A szakemberek elárulták, melyik alvási póz a legideálisabb

Valószínűleg a háton való alvás a leggyakoribb pozíció, amely pózban az emberek alszanak. Tanulmányok kimutatták, hogy a háton fekvés szorosan összefügghet a rossz alvással - írja Obkec.

Miért ne aludjunk soha háton fekve? A szakemberek elárulták, melyik alvási póz a legideálisabb
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Joseph De Koninck pszichológus kutatása feltárta, hogy a rosszul alvó emberek gyakran hanyatt fekve, egyenes nyakkal aludtak. Csapatával a laboratóriumban nyolc jól alvó és nyolc rosszul alvó ember alvási jellemzőit vizsgálták – írja az Unilad portál.

Ezeket az eredményeket egy másik tanulmány is megerősítette, amelyet Arie Oksenberg vezetett, aki az izraeli Loewenstein Kórház alvászavarokkal foglalkozó osztályának igazgatója. Oksenberg és csapata súlyos obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegeket vizsgált – ez az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenesség. Arra a következtetésre jutottak, hogy az apnoés események, amikor alvás közben a légzés szünetel, gyakrabban fordultak elő, amikor a betegek hanyatt feküdtek, mint az oldalukon.

Az oldalt való alvásnak egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a szívre nehezedő nyomást. A hason fekve való alvás sem ideális. A Levitex, a gerinc egészségére összpontosító párna- és matracmárka szóvivője kifejtette, hogy a hosszú ideig tartó hason fekvés gerincproblémákat okozhat.

Egy emberi izomra hasonlító öltönyt viselő férfin mutatta be a pozíciókat. Elmondta, hogy a lábak felső részén található izmoknak meg kell nyúlniuk, hogy megtartsák ezt a pozíciót, ami igazi megterhelést jelent számukra.

"Egyikőtök sem nézett még így tévét, akkor miért töltene órákat a nyakát csavarva?"

- jegyezte meg a szakember.

A háton fekvés olyan gerincproblémákat okozhat, amelyek hamar érezhetőek. Abban az esetben, ha alvászavarai vannak, vagy fáj a háta, az alábbi ajánlott pozíciók egyike segíthet, és valószínűleg megoldja a problémáját.

Obkec/para