Megzavarták a hím elefántot a párzási időszakban - az agresszív állat nekiment az autójuknak (VIDEÓ)

Hatalmas sokkot éltek át a dél-afrikai Selati Game szafaripark fiatal gyakornokai. Munkájuk során egy közel 6 tonnás elefánt támadta meg őket. Szerencsére senki sem sérült meg. Sajnos az ilyen támadások elég gyakoriak, és már történt haláleset is emiatt - írja a Topky.

Megzavarták a hím elefántot a párzási időszakban - az agresszív állat nekiment az autójuknak (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A videó azt a pillanatot örökítette meg, amikor egy nyitott tetős autóval kocsikáztak egy keskeny földúton. Egyszer csak egy hím elefánt kiugrott a bokrok mögül, hangosan megfújta az ormányát, és fújtatott, rúgta a port a lábaival, mint egy bika, aztán elindult a jármű felé. Az autóban tartózkodók érzékelték ezt, s rögtön kiugrottak az autóból, és biztonságos helyre menekültek. Az elefánt ezután teljes erővel nekiment a járműnek, és félrelökte az útból.

A megrémült embereket ezután átszállították a park főhadiszállására, ahol elbeszélgetett velük egy pszichológus.

A hím elefántok nagyon agresszívak tudnak lenni a párzási időszakban, leginkább akkor, ha megzavarják őket a kijelölt területükön. Ilyenkor az átlagosnál 60-szor magasabb a tesztoszteronszintjük. Az említett elefánt azért bőszülhetett föl ennyire, mert a jármű nagy valószínűséggel közel került egy elefántcsordához, és a hím ily módon próbálta megvédeni a nőstényeket. Párzási időszakban még a tenyésztőikre is képesek rátámadni.

A Safari igazgatója, Anton Lategan elmondta, hogy a terület megfigyelései során egy tenyészcsordára bukkantak. Az az elefánt, amely kiugrott a bokrok mögül, azt hitte, hogy a jármű egy másik hím elefánt.

 Az afrikai elefántok körülbelül hetven évig élnek. Akár 25 mérföld/óra sebességre is képesek. Az egyetlen hatékony tanács arra, hogy kikerüljünk egy agresszív egyedet annyi, hogy a párzási időszakban cikázva fussunk az úton egyik oldalról a másikra, vagy próbáljunk meg olyan útvonalat választani, ahol fák és sziklák vannak.

Topky/para