Megújították a jogosítványát egy 100 éves nőnek

Egy olasz nőnek 100 évesen újították meg a jogosítványát, így az elmúlt években az ország harmadik századik évfordulósa lett, akit alkalmasnak találtak arra, hogy volán mögé üljön – írja The Guardian.

Megújították a jogosítványát egy 100 éves nőnek
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Candida Uderzo új jogosítványt kapott, miután megfelelt a szemorvosi vizsgálaton egy Vicenza tartományban található autósiskolában. 

Candida azt mondta, mindig szerette a függetlenséget, szeretett autonóm lenni, és nem szerette volna, hogy fia furikázza őt ide-oda.

„Ez a megújulás boldoggá tesz, és egy kicsit szabadabbnak is fogom érezni magam”

– mondta Uderzo a Corriere della Serának.

„Szerencsés vagyok, 100 éves vagyok, és az, hogy ilyen egészséges vagyok, számomra is meglepetés. Soha nem szedtem tablettát, csak egy-egy altatót."

Azt mondta, olyan jó a látása, hogy szemüveg nélkül is tud újságot olvasni.

Európán belül Olaszországban az egyik legmagasabb a 100 évesek aránya , és a 100 éves kort elérők száma továbbra is egyre magasabb: az Istat, az országos statisztikai hivatal május elején közzétett adatai szerint Olaszországban 20 456 százéves él, szemben a 2019-es 14 456-tal.

Azt azonban nem tudni, hányan vezetnek még. A 80 év felettiek jogosítványait kétévente újítják meg, a járművezetőknek pedig orvosi igazolást kell bemutatniuk, hogy fizikailag és szellemileg is alkalmasak-e a járművezetésre.

Új autó vásárlásával ünnepelte jogosítványa megújítását egy tavaly 100. életévét betöltött szicíliai férfi, aki akkorazt mondta, soha nem volt még balesete. Egy Campania régióban élő férfi, aki tavaly ünnepelte 100. születésnapját is, azt mondta, esze ágában sem volt lemondani autójáról.

Candida Uderzo azt mondta, hogy egész életében csak azt bántotta, hogy viszonylag fiatalon lett özvegy.

The Guardian/para