A megtakarítási szakértő tanácsai: Így spóroljon az élelmiszervásárláson

Mivel a megélhetési költségek válsága világszerte sújtja a háztartásokat, nem meglepő, hogy az emberek ahol csak lehet, megpróbálnak spórolni - írja a Topky.

A megtakarítási szakértő tanácsai: Így spóroljon az élelmiszervásárláson
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Éppen ezért a YouTube-on megosztott informatív videóban Rachel Cruze pénztakarékossági szakértő 8 tippet árult el, amiknek köszönhetően felére lehet csökkenteni az élelmiszerekre költött összeget.

1. Használjon alkalmazásokat

Először is azt javasolja, hogy használjunk szupermarket-alkalmazásokat. Így könnyebben megtalálhatjuk az adott szupermarketek kínálatát, és összehasonlíthatjuk az egyes árucikkekre vonatkozó összegeket. "Nézze meg, mit kínálnak, mielőtt útnak indul, és nézze meg, vannak-e olyan különlegességek, amelyeket kihasználhat" - mondta Cruze.

2. Készítsen tervet

Rachel a heti tervnek köszönhetően tudja, hogy mikor és mit milyen mennyiségben vásároljon, ami egyben hatékony stratégia a maradék vagy lejárt élelmiszerek kidobása elleni küzdelemben is.

3. A márka nem minden

A harmadik módja, ha általános márkát választunk a nagy márkák helyett. Ez azt jelenti, hogy nem kell kerülnie a kevésbl vagy teljesen ismeretlen márkájú árukat.

4. Olcsóbb fehérjeforrások

Cruze negyedik javaslata az olcsóbb fehérjeforrások kiválasztása. Például, ha olcsóbb húst talál, vegyen többet belőle, és azonnal fagyassza le, amit nem fogyaszt el. Sokan  nem is tudják, mi rejtőzik a hűtőszekrényében, fagyasztóban vagy kamrában. Vegye leltárba ezeket a dolgokat. Azt is tanácsolta, hogy nem árt egy időre vegetáriánus étrendre váltani.

5. Ne vegyen olyat, amire nincs szüksége

"Még ha egy tétel akciós is, ne költsön rá pénzt, így spróolni tud" - tanácsolta Cruze. Elsősorban olyan tételekről van szó, amik nem képezik az étlap alapját.

6. Szezontermékek

A szakember azt is tanácsolja a vásárlóknak, hogy szezonban vásároljanak friss termékeket, mert olcsóbbak lesznek, és korábban vásároljanak reggelit. "Sok reggelinek való étel általában olcsóbb, mint a hagyományos vacsora" - mondta. Ezért azt javasolja, hogy hetente egyszer készítsünk vacsorára egy olyan ételt, amit általában csak reggel eszünk meg.

7. Gondolja át a vásárlást

Cruze felhívja a figyelmet arra, hogy nagyásárláskor kérdezzük meg magunkat, hogy valóban nagy csomagot elfogyaszt-e a választott termékből. Később azonban újra be lehet vetni a fagyasztást. „Ha a másik felét például másnapra tartogatod, azzal spórolsz egy kis pénzt” – jegyezte meg a szakember.

8. Kövesse nyomon költségvetését

Végül, de nem utolsósorban, azt javasolja, hogy használjunk egy költségvetési alkalmazást, amellyel nyomon követhetjük, mennyi pénzt kell elkölteni élelmiszerekre. Ha ez utóbbit nem szeretné, írja le havi költségeit egy papírra. Fontos, hogy áttekinthetővé tegye a pénzügyeit, és tisztában legyen azzal, mennyi pénzt költhet kiválasztott a termékekre.

Topky/para