Megkezdődött Angliában a hagyományos temzei hattyúszámlálás

Megkezdődött Angliában a hagyományos temzei hattyúszámlálás, a Swan Upping, amelyet tavaly elhalasztottak a koronavírus-járvány miatt.

Megkezdődött Angliában a hagyományos temzei hattyúszámlálás
Fotók: AP

A vörös, fehér és kék egyenruhába öltözött hattyúszámlálók a Windsor-kastély közeléből indultak útnak, hogy összeszámolják a mindenkori brit uralkodó tulajdonát képező bütykös hattyúkat (Cygnus olor).

A gyakorlat a 12. századig nyúlik vissza, amelyre minden év júliusának harmadik hetében kerül sor. A szokásos öt nap helyett azonban idén három naposra zsugorodott a számlálás.

"A hattyúk hajdanán nagyon fontos éteknek számítottak és az udvari lakomákon szolgálták fel őket"

- mondta David Barber, a királynő hivatalos hattyújelölője (Swan Marker). Hozzátette: a hattyúszámlálás ma már kizárólag fajmegőrzési és oktatási célokat szolgál.

Barber és csapata kiemeli a vízből a madarakat - amelyek testsúlya akár a 15 kilogrammot is elérheti -, hogy megnézzék nincs-e rajtuk sérülés, amelyet általában halászhorgok okoznak. A hattyúfiókákat kiviszik a partra, hogy lemérjék a súlyukat és a hosszukat.

Barber szerint a kecses madarakat több veszély fenyegeti amiatt, hogy a korlátozások közepette egyre több ember időzik a folyók mentén. 

"Soha ennyi hattyúra lövöldözéssel nem volt még dolgunk, mint a korlátozások idején" 

- mondta a hattyújelölő, hozzátéve, hogy a szennyezés is nagyobb gondot jelent, mint korábban.

MTI