Meghalt a világ legszomorúbb elefántja (FOTÓ+VIDEÓ)

Az interneten elterjedt a hír, hogy meghalt egy Mali nevű nőstény elefánt, akit a legmagányosabb elefántjaként ismertek - írja az Obkec.

Meghalt a világ legszomorúbb elefántja (FOTÓ+VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Azután vált népszerűvé, hogy szomorú állatkerti életéről készült képek megjelentek a közösségi oldalakon. Történetének köszönhetően több híresség figyelmét is felkeltette, akik segíteni próbáltak neki.

Mali Srí Lankán született 1974 és 1980 között. Édesanyja korán meghalt. Élete első éveit a kegallai Pinnawala Elefánt Árvaházban töltötte, amely a fogságban élő elefántok tenyésztésével és védelmével foglalkozott. Ezt a szervezetet azonban rengetegen kritizálták amiatt, hogy ezeket az emlősöket nagyon rossz körülmények között tartották és visszaélték velük. A helyet végül be is zárták.

Bár ez az eset megnyitotta az utat a többi állat számára a szabadság felé, Mali élete rosszból még rosszabbra fordult. Pinnawala elhagyása után a Srí Lanka-i kormány a Fülöp-szigetek akkori first ladyjének, Imelda Marcosnak adta oda őt. Egyike lett a két elefánt kedvencének, akik egy sokkal idősebb, Shiba nevű állattal osztoztak.

A nyilvánosságra került információk szerint a két állat nem volt túl jóban.

"Mali először megijedt. Amikor a Shibához lépett, az megijesztette és megütötte őt"

- mondta 2019-ben Marcelino Tasiong, a manilai állatkert korábbi vezetője, azonban később jóban lettek, és több évig együtt éltek.

Shiba 1990-ben múlt ki, így Mali élete végéig teljesen egyedül maradt. Az évek során megromlott az egészsége. Erre sok híresség felfigyelt, köztük volt Paul McCartney is, aki az állatvédelmi tevékenységéről is ismert.

"Megdöbbenve értesültem arról, hogy Mali soha nem kapott megfelelő ápolást a lábára"

- írta a zenész 2013-ban, a Fülöp-szigetek akkori elnökének, Benigno Aquino III-nak írt levelében.

A levélben az is benne állt, hogy ez a fajta ellátás nagyon fontos lett volna az állat általános egészségi állapota szempontjából.

"A kemény felületen tartott elefántok közül a láb- és ízületi problémák a vezető halálokok"

- tette hozzá McCartney.

Mali története azonban nem ért véget happy enddel.

A manilai állatkert főállatorvosa, Heinrich Patrick Peña-Domingo arról tájékoztatott, hogy a nőstény emlős a közelmúltban pusztult el alig 50 évesen. Lényegesen kevesebb ideig, élt, mint általában egy elefánt. Mali halálát szívelégtelenség okoztam emellett vesegyulladásban is szenvdettt, mája körül csomók voltak, a méhe körül pedig gennylerakódások. Próbálták őt kezelni antihisztaminokkal és vitaminokkal, azonban próbálkozásuk nem volt elég a meggyógyításhoz.

Obkec/para