Meghalt a világ legidősebb általános iskolás tanulója - ükunokái az osztálytársai voltak (FOTÓK)

Priscilla Sitienei, akit a világ legidősebb általános iskolás tanulójaként tartják számon, 99 éves korában, közvetlenül az érettségi vizsgája előtt hunyt el - írja az Obkec.

Meghalt a világ legidősebb általános iskolás tanulója - ükunokái az osztálytársai voltak (FOTÓK)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Információk szerint a kenyai nőnek, aki a brit megszállás idején nőtt fel az országban, nem sokkal halála előtt egészségügyi problémái voltak. Mint arról az Unilad portál is beszámolt, az idős asszony 2010-ben kezdett iskolába járni, miután egész életében dolgozott.

Gyerekként Sitieneinek soha nem volt lehetősége iskolába járni. A BBC szerint életéből 65 évet bábaként dolgozott, leendő osztálytársai ott voltak az újszülöttek között, akiket a világra segített. Úgy vélte azonban, hogy mindenkinek meg kell adni a lehetőséget az oktatásra. Az idős nő jelentkezett az iskolába, de elutasították. A kenyai törvények 2003-ban megváltoztak, és a hatóságok megkezdték az ingyenes alapfokú oktatás biztosítását. Ennek köszönhetően Sitienei 2010-ben a Leaders Vision Preparatory Schoolban tanulhatott, ahol megtanult írni, olvasni és számolni. Egy osztályteremben is ült hat ük-ükunokájával.

2021-ben az ENSZ által irányított nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális szervezetnek, az UNESCO-nak adott interjújában azt mondta, hogy döntése ösztönözheti a fiatal anyákat az oktatásra.

"Nem csak nekik szeretnék példát mutatni, hanem a világ többi lányának is, akik nem járnak iskolába. Tanulás nélkül nem lesz különbség közted és a csirkék között"

- jegyezte meg.

Az iskolában Sitieneit a "Gogo" becenéven ismerték, ami a helyi nyelven "nagymamát" jelent. Osztálytársaival azonos tanórákon vett részt, miközben a tanulmányai mellett továbbra is bábaként dolgozott Az idős asszonyt is mindenki tisztelte, amit David Kinyanjui rendező is megerősített 2015-ben. Azt mondta, Sitienei áldás volt az iskola számára, és mindenki szereti őt.

A nő példamutató tanuló volt, és ugyanolyan iskolai egyenruhát viselt, mint a többiek. Gyakran rászólt a zajongó gyerekekre, hogy nyugodjanak meg az órákon. Azt is hozzátette, hogy kedvenc tantárgyai a természettudományok, a hitoktatás és a matematika voltak.

A Guinness Rekordok Könyvében is szerepel a legidősebb diák rekordja. Megemlít azonban egy régi utalást, amely ezt a címet Kimani Maruge-nak tulajdonítja. 2004-ben iratkozott be az iskolába, 84 évesen, és egy évvel azelőtt halt meg, hogy Sitienei megkezdte tanulmányait.

Obkec/para