„Meghalt Soros György, repülője a magyar Alpokban csapódott hegyoldalba!”

"Rendkívüli hírek: Soros György életét vesztette, szülőhazájában tett látogatása során" - idézi a trumpista kamuportál, a The Resistance: America’s Last Line of Defense március 18-i cikkét a Blikk. több mint százezer követővel rendelkező, nyíltan a szélsőséges konzervatívok és Trump felé húzó kamu hírportál, a The Resistance.

„Meghalt Soros György, repülője a magyar Alpokban csapódott hegyoldalba!”
Fotó: TASR/AP

A hír természetesen kacsa, egy szó sem igaz belőle.

Több más népes rajongótáborral rendelkező, sokszor kétes híreket szállító politikai oldal is átvette kőbe vésett igazságként. Pedig a The Resistance felületén - ugyan nem szem előtt - ott van a nyilatkozat, miszerint az oldalukon megjelent hírek nem megbízható forrásokból származnak, akik pedig a cikkeiket olvasnák, azt tegyék a szatíra szemüvegén keresztül, hiszen a valós emberként feltüntetett nyilatkozatok mindössze halandzsák, a közzétett képek pedig nem valós helyzeteket ábrázolnak.

Az internetes kamuhírek leleplezésével és a miértek megmagyarázásval foglalkozó Snopes hívta fel az amerikaiak figyelmét arra, amit egy általános iskolai földrajzórákat közepes figyelemmel végigülő, alapvető ismeretekkel rendelkező magyar kisdiák már tud. A kamuhír szerint ugyanis Soros repülője a magyar Alpokban csapódott hegyoldalba, magyar Alpok márpedig nincsen, az Alpokalja 548 méteres átlagos tengerszint feletti magasságát, de még a legmagasabb pontját, a 882 méter magas Írott-kőt is nehéz lenne a The Resistance oldalán olvasható gyilkos hegyként beállítani, ahol "a repülő maradványaimegközelíthetetlenek, de a műholdas képeken kivehetőek a roncsok".

A konspirációs teóriáknak itt viszont még nincs vége, egy napra az első hírt követően az America’s Last Line of Defense folytatta: Soros György repülője ugyan lezuhant a magyar Alpokban, ám a milliárdos emberbarát nem ült rajta, csak személyzete és Clinton két kampánysegédje. Ellenben a filantróp szóvivőjére hivatkozván azt írják, Soros egy másik géppel a Hawaii szigetekre utazott, ahol Barack Obamával és a Donald Trump beutazási rendeletét felfüggesztő bíróval reggelizett…

Nagy az Isten állatkertje.

Blikk/para