Megélt két világháborút, túlélte a covidot is - ismerje meg a világ legidősebb emberét (FOTÓ)

A 118 éves francia apáca, Lucile Randon halála után, Katalónia 115 éves legidősebb lakosa, Maria Branyas lett a Föld legidősebb embere – írja a Nový Čas.

Megélt két világháborút, túlélte a covidot is - ismerje meg a világ legidősebb emberét (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Amint a Catalan News hírportál szerdán beszámolt róla, a Gerontológiai Kutatócsoport (GRG) adatai szerint Branyas automatikusan megszerezte az első helyet. A GRG 1997-ben kezdte el nyomon követni a "szuperöreg" embereket, és így rendelkezik a világ legnagyobb adatbázisával.

Branyas 1907. április 4-én született katalán családban a kaliforniai San Franciscóban. Gyermekként Katalóniába költözött családjával. Emlékei messze a múltba nyúlnak – az első világháborúig és a spanyol polgárháborúig. Az általa átélt két világháborúról így nyilatkozott:

"Nagy károkat hoztak Európának, de némi előrelépést is."

2020 májusában, 113 évesen Branyas lett a legidősebb ismert ember a Földön, aki túlélte a koronavírust. Ezt a "címet" azonban egy évvel később Lucile Randon vette át tőle, akinek 2021. január 16-án pozitív lett a covid-tesztje, így ő lett a betegség legidősebb túlélője. Randon, akit André nővérként is ismernek, közvetlenül 117. születésnapja előtt, amelyet 2021. február 11-én ünnepelt, negatív lett a covidra.

Egy évvel később, 2022. április 19-én, Kane Tanaka japán halála után André nővér is a Föld legidősebb embere lett, kedd este azonban meghalt.

Nový Čas/para