Logikus, hogy a szlovák Instagram-királynőt azért eresztették el, mert a legmagasabb kormányköröket látta el kokainnal

Robert Fico a tőle megszokott vehemenciával csapott le szerdán délelőtt arra a helyzetre, hogy egy nappal korábban az ügyész visszavonta a fellebbezését, ami miatt a Legfelsőbb Bíróság nem foglalkozik Zuzana Strausz Plačková Insta-celeb és férje, René Strausz vizsgálati fogságba helyezésével.

Logikus, hogy a szlovák Instagram-királynőt azért eresztették el, mert a legmagasabb kormányköröket látta el kokainnal
Fotó: Markíza

Az ellenzéki pártvezető szerint logikus, mi történt. Mivel úgy tartja, nyílt titok az, hogy a kormány egyes képviselői rá vannak kattanva a kokainra, ezért nem merész azt feltételezni, hogy a fontos embereket droggal ellátó, dílerséggel gyanúsított Plačkováék nem véletlenül menekültek meg a fogság elől. 

Mint ismeretes, a Specializált Büntetőbíróság nem helyezte vizsgálati fogságba Plačkovát és férjét, akiket kábítószer-kereskedelem és bűnszervezet fenntartásának gyanúja miatt vett őrizetbe múlt héten hétfőn a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). A Speciális Ügyészi Hivatal munkatársa először fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, így a páros vizsgálati fogságba helyezéséről a Legfelsőbb Bíróság döntött volna csütörtökön. De aztán az ügyésze hirtelen meggondolta magát, és kedden visszavonta a beadványát, ezért Plačková és férje szabadlábon védekezhet. Ez keltett gyanút Ficóban, és számára össze is állt a kép. Szerinte ez az egész Daniel Lipšic különleges ügyész iránymutatása alapján történhetett, hiszen ha Plačkováék vizsgálati fogságba kerültek volna, akkor hamar kiderült volna, hogy kik kormányozzák az országot. Fico ezért azt szeretné, ha Eduard Heger kormányfő nyilatkozatot tenne az ügyben. Utalást is tett az exkormányfő arra, ki lehetett az ügyfele a celebnek. "Egyszer már perben álltam Richard Sulíkkal", jegyezte meg sokat sejtetően, hozzátéve, az ilyen ügy miatt korábban már gyanúba kevert gazdasági miniszter pártjától, az SaS-től nem állnak messze a kokainos bulikák. 

Fico szerint nem élhet akkora lábon a rongyrázásról hírhedt Plačková csak azért, mert az Instagramon posztolgat ezt-azt. Szerinte törvénytelenségek állnak a háttérben, de jogász végzettsége rögtön azt mondatta vele, hogy természetesen elismeri az ártatlanság vélelmének intézményét és senkit sem akar vizsgálati fogságba küldeni. Azt azonban hozzátette, hogy a celebbel ellentétben bezzeg hezitálás nélkül rácsok mögé dugták Dušan Kováčik korábbi különleges ügyészt.

A NAKA múlt héten hétfőn tartott házkutatásokat több megyében, amelyek során több mint 9 kilogramm metamfetamint foglaltak le, ami több mint 90 ezer egyszeri adag kábítószernek felel meg, emellett fegyvereket, lőszereket, cigarettát, továbbá 70 ezer euró készpénzt is.

A razzia során elfogott 15 emberből 10-en álltak bíróság elé, közülük hatan kerültek előzetes letartóztatásba, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

(sp)