Léteznek olyan elektromos töltésű kőzetek, amik képesek lennének ellátni árammal egy 2 szobás lakást (VIDEÓK)

Az interneten olyan felvételek jelentek meg, amelyeken elektromosan feltöltött, vibranium nevű köveket láthatunk. A videók a Kongói Demokratikus Köztársaságból származnak, és sok nézőnek elakadt a lélegzete. A kutatók jelenleg azt fontolgatják, hogyan lehetne ezeket a kőzeteket elektromos áram előállítására használni - írja az Obkec.

Léteznek olyan elektromos töltésű kőzetek, amik képesek lennének ellátni  árammal egy 2 szobás lakást (VIDEÓK)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az első videóban három férfi tanulmányozza a kőzetet. Egyikük a kezébe veszi, ráhelyez egy drótot egy kis izzóval, és a vezeték mindkét végét a kőhöz rögzíti, hogy a villanykörte világítson. A második videón olyan kőzetek láthatók, amik egymáshoz dörzsölődés következtében szikrákat keltenek – írja az Indy100.

Egy gramm ilyen kőzetnek köszönhetően egy villanykörte akár 72 órán keresztül is égve marad, de egy kiló kő akár több hónapig is biztosíthat áramot egy kétszobás lakásban. Ezek kinetikus kőzetek, amiket a Kongói Katanga régióban fedeztek fel. A magnetit és kvarc keverékéből jönnek létre, aminek köszönhetően a kőzetek ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Vibranium azonban nem a kő valódi neve. A név a Marvel  stúdióFekete párduc című filmjéből származik. Ez a kőzet egy erős érc, amely elnyeli, tárolja és felszabadítja a Wakanda, a Marvel képregények kitalált országának meghajtására használt hatalmas mennyiségű kinetikus energiát. Ezeknek a köveknek a pontos neve még nem ismert. Kongó ásványi anyagokban gazdag ország, főleg az aranynak, a koltánnak és a kobaltnak köszönhetően.

Bár a koltán és a kobalt nem képes feltölteni vagy fenntartani az elektromos töltést, ezeket az elemeket mégis felhasználják elektronikai eszközök, például okostelefonok gyártásában, és rendelkeznek az elektromosság átviteléhez szükséges tulajdonságokkal is. A videók megtekintése után a kutatók szerte a világon megpróbálják megérteni, hogyan lehetne felhasználni a sziklákat elektromos áram előállítására, valamint potenciális megújuló energiaforrásként. A kongói lakosok most abban reménykednek, hogy a kövek megnyitják az utat annak érdekében, hogy az egész ország kevésbé függjön a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Obkec/para