Létezik egy család, amelynek tagjai négykézláb járnak - sokáig nem sikerült kideríteni, hogy ez miért van így (FOTÓK)

A törökországi család tagjai négykézláb jármak. Az orovosok eleinte nem tudtak rájönni arra, hogy mi okozza ezt az állapotot. A kutatók később megállapították, hogy néhány családtag egyedi fogyatékosságban szenved, amelyet egy nagyon ritka mutáció okoz - írja az Obkec.

Létezik egy család, amelynek tagjai négykézláb járnak - sokáig nem sikerült kideríteni, hogy ez miért van így (FOTÓK)
Fotó: X/Twitter - Screenshot

Az Ulas család Dél-Törökországból származik, és 19-en vannak. Viselkedésük miatt dokumentumfilm készült róluk.

A dokumentumfilmben Nicholas Humphrey evolúcióprofesszor többet szeretett volna megtudni a családról, ezért elment Törökországba, hogy megfigyelje őket a mindennapjaiban. Felfedezte, hogy az Ulas családban született 18 gyermek közül legfeljebb hatnak volt olyan egyedi fogyatékossága, amely az állapotukat okozta. Míg a török ​​tudósok azt hitték, hogy a család rossz evolúción ment keresztül, Humphrey szerint ez egy nagyon sértő és tudománytalan elméletnek számít.

Neurológiai vizsgálatokat végzett rajtuk, amelyek kimutatták, hogy a kisagyuk közepe összezsugorodott. Ez a felfedezés nem adott meggyőző véleményt, mivel az emberek, akiknek szintán kisebb méretű a kisagya, egyenesen tudnak járni.

A családról készült dokumentumfilm után a családot más szakemberek is anulmányozták, például New York-i fosszilis szakértők és a Liverpooli Egyetem tudósai. Az első csoport azt elemezte, ahogy ezek az emberek négykézláb jártak, és megállapították, hogy egyáltalán nem hasonlítanak evolúciós őseikre. A második csapat felfedte, hogy az Ulas család tagjainak csontváza különbözik a többi emberétől. Pár évvel később Humphrey újra felkereste a családot, és megállapította, hogy Ulasék gyermekei már képesek felegyenesedni a gyógytornászok kezelésének köszönhetően.

2014-ben azonban az Aarhusi Egyetem dán tudósaiból álló csapat megtalálta a választ arra a kérdésre, hogy miért járt a család négykézláb. Kiderítették, hogy az ok a CAMRQ nevű betegség. Ez egy nagyon ritka szindróma, amit egy ritka mutáció okoz, amely megakadályozza, hogy a fehérjék megfelelően oszlassák el a zsírmolekulákat. Ez hibás idegsejtek képződését, agykárosodást és egyensúlyvesztést eredményezi.

A tudósoknak sikerült újra létrehozniuk a sejtmutációt a laboratóriumban, és felfedezték, hogy az agynak az a része, amely az egyensúlyt szabályozza, nem fejlődött ki rendese a török családban. Azért járnak négykézláb, hogy kompenzálják annak a hiányát, amit mindenki másnak természetes.

Obkec/para