Lefújták a hétszáz karátos nyersgyémánt aukcióját

Nem kapott megfelelő ajánlatot az állam a Sierra Leonéban márciusban talált tojásnyi nyersgyémántra, ezért lefújták a csütörtöki árverést.

Lefújták a hétszáz karátos nyersgyémánt aukcióját
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A 709 karátos drágakőre leadott ajánlatok kétmillió dollártól 7,8 millió dollárig terjedtek. A legnagyobb ajánlatot Ray Diam belga gyémántgyűjtő képviseletében tette egy férfi.

Az aukció vezetője, egyben az országos ásványianyag-hivatal elnöke azonban lefújta az árverést. "Úgy határoztunk, hogy nem adjuk el a gyémántot, mert a felkínált legmagasabb ár sem érte el a kormány által várt összeget" - mondta Sahr Wonday.

A Sierra Leone-i kormány ezek után nemzetközi árveréseken próbálja eladni a drágakövet: vagy egy antwerpeni, vagy egy Tel Aviv-i aukción próbálkoznak.

A több mint hétszáz karátos nyersgyémántot egy katolikus pap találta Kono körzetben, Sierra Leonéban. A drágakövet, amely egyike a valaha talált 20 legnagyobb gyémántnak, azóta az afrikai ország központi bankjában őrzik. A drágakő a legnagyobb, amelyet Sierra Leonéban 1972 óta felfedeztek, akkor bukkantak a 969 karátos Sierra Leone csillagára. 

Sierra Leone jól ismert a gyémántiparáról, melynek története meglehetősen mozgalmas. A gyémánteladások különösen nagy mértékben hozzájárultak az országban évtizedekig dúló polgárháborúhoz, a lázadók ugyanis fegyverre váltották a drágaköveket.

A véres gyémántok történetét hollywoodi film is feldolgozta Leonardo DiCaprio és Djimon Hounsou főszereplésével.

(MTI)