A kutatók elárulták, hogyan jósolható meg a kopaszodás kialakulása a férfiaknál - érdekes módon erre a választ a jobb kéz ujjai adják meg

A férfiak hajhullását leggyakrabban genetika okozza, és nagyon nehéz küzdeni ellene. A tudósok azonban rájöttek arra, hogy megjósolható, hogy ez a folyamat a jövőben kinél fog bekövetkezni. Ahogy a LADBible beszámolt, szerintük minden az ujjak hosszától függ - írja az Obkec.

A kutatók elárulták, hogyan jósolható meg a kopaszodás kialakulása a férfiaknál - érdekes módon erre a választ a jobb kéz ujjai adják meg
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A férfiak hajhullásának leggyakoribb oka az úgynevezett androgén alopecia. Ez az állapot generációról generációra öröklődik, és növeli a tesztoszteron érzékenységét. Ez azt jelenti, hogy ha ennek a nemi hormonnak a szintje magasabb a vérben, akkor elkezdi pusztítani a haj gyökereit, ami hajhullást okoz.

Ezért a kutatók 240, 37 év feletti férfi körében, akiknél androgenetikus alopeciát diagnosztizáltak, elkezdték vizsgálni ezt az állapotot. Az eredményekből kiderült, hogy a jobb kéz ujjainak segítségével  megjósolhatják a diagnózist.

Szerintük a kopaszodás hatszor gyakrabban alakul ki, ha a gyűrűsujj hosszabb, mint a mutatóujj.

-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

"Kutatásunk feltárta, hogy minél kisebb a második ujj a negyedikhez képest, annál nagyobb az alopecia kialakulásának kockázata"

- mondta Ching-Ying Wu, a tajvani Kaohsiung Medical University kutatója.

A felfedezés arra utal, hogy a hosszabb gyűrűsujj az anyaméhben fellépő magas tesztoszteronszint jele lehet. A hajhullás mellett ennek a nemi hormonnak a születés előtt felszívódó túlzott szintje is befolyásolhatja a szív egészségét, a spermiumok számát és az autizmus megnövekedett valószínűségét.

A férfiak kopaszsága már a késő tinédzserkorban elkezdődhet, és a jelek, amelyekre az embereknek figyelniük kell, magukban foglalják a haj jelentős elvékonyodását vagy a kezdődő hajhullást a fej hátsó részén.

Az utóbbi években azonban a hajbeültetés, melynek segítségével visszafordítható a kopaszodás. Számos híresség átesett már ezen az eljáráson, közöttük van az egykori angol focista, Wayne Rooney is A 37 éves csatáron 2011-ben végeztek hajbeültetést.

"Minden rajongómnak szeretném elmondani, hogy hajbeültetésen estem át, mert 25 évesen kopasz voltam. Nagyon örülök az eredménynek"

- jelentette ki a futballsztár.

Obkec/para