A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztetése: A nagy hőségben figyeljünk oda a folyadékbevitelre

A nagy hőség miatt túlhevülhet a szervezetünk, ami egészségügyi komplikációkhoz vezethet, ezért nagyon oda kell figyelni a folyadékvbevitelre.

A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztetése: A nagy hőségben figyeljünk oda a folyadékbevitelre
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Ilyen melegben minimum másfél, maximum 3 liter folyadékot ajánlott fogyasztani leginkább víz formájában - figyelmeztet Daša Račková, a Közegészégügyi Hivatal szóvivője.

"A hőség idején ajánlott legalább két-négy deciliter folyadékot inni 10 kilogrammonként, ami naponta körülbelül másfél-három liter folyadékot jelent. Ez a mennyiség azonban növekszik a nehéz fizikai munkát végzőknél, mivel ők többet izzadnak" 

- mondta Račková.

A nagy melegben a Közegészségügyi Hivatal javasolja a kinin tartalmú italok, a kávé-és alkoholfogyasztás mellőzését, vagy korlátolt fogyasztását. A cukrozott italok szintén nem ajánlottak. Račková szerint az ásványvízzel kiegészített hétköznapi csapvíz az ideális. Jeges italok helyett inkább langyos italokat kell fogyasztani.

"Azokat a kisgyermekeket, akiknek nincs teljesen kifejlődve a szomjúságmechanizmusa, gyakran kell itatni vízzel. Gyermekek számára a tiszta ivóvíz a legideálisabb a szomjúság csillapítására, felváltva lehet szénsavas ásványvízzel és cukrozatlan gyümölcsökkel vagy gyógyteákkal. A víz mennyisége függ az életkortól és a testsúlytól is "

- mondta Jana Hamade, a Közegészségügyi Hivatak Egészségvédelmi és Támogató Szekciójának és speciális tevékenységeinek vezetője.

Az idősek vízfogyasztása is nagyon fontos az ilyen helyzetben, legfeljebb két liter folyadékot kell bevinniük a szervezetükbe. Račková szerint az idősek teste kevesebb folyadékot tartalmaz, a szervek lassabban működnek, és nem tudnak folyadékot kiválasztani az anyagcseréből származó anyagokkal együtt.

TASR/para