Kissé drágult tavaly a brit monarchia

Kissé drágult tavaly a brit monarchia, mindenekelőtt az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota felújítási munkálatai miatt.

Kissé drágult tavaly a brit monarchia
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A palota által csütörtökön ismertetett beszámoló szerint az áprilissal zárult 2017-2018-as pénzügyi évben 47,4 millió font nettó kiadással járt a királyság intézményének működtetése; ez 13 százalékkal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

A monarchiára elkülönített állami juttatás a Crown Estate - a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding - éves költségvetési befizetéseinek 15 százaléka volt korábban, de ezt a 2017 és 2027 közötti időszakban 25 százalékra emelték, hogy finanszírozni lehessen a Buckingham-palota halaszthatatlan - és várhatóan 369 millió fontba kerülő - renoválását. 

A Crown Estate eredménye a csütörtöki beszámoló szerint a 2017-2018-as pénzügyi évben 4 százalékkal 329,4 millió fontra emelkedett.

A legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic vezetője, Graham Smith csütörtökön "jókora hazugságnak" nevezte, hogy a monarchia fenntartását a Crown Estate jövedelmei fedeznék. Smith a BBC-nek nyilatkozva részletek nélkül közölte, hogy a Republic számításai szerint a monarchia évente valójában több mint 345 millió font költségvetési forrást emészt fel.

A szervezet a monarchia felszámolásáért és a választott államfői intézmény meghonosításáért kampányol. 

A felmérések azonban rendre azt mutatják, hogy a monarchia intézményének támogatottsága szilárd.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov legutóbbi vizsgálatában - amelyet a cég Harry herceg és amerikai hitvese, Meghan Markle májusi esküvője elé időzített - a brit választók 69 százaléka mondta magát a királyság hívének, és mindössze 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem támogatja a monarchia intézményét.

A felmérés kimutatta ugyanakkor azt is, hogy bár minden felnőtt korcsoportban többségben vannak a monarchia hívei, a vélemények megoszlásában komoly generációs eltérések mutatkoznak. A 18-24 év közötti britek 57 százaléka vallotta magát monarchiapártinak, és 25 százalékuk ellenzi ezt az államformát, az 55 év felettiek körében ugyanakkor 77 százalékos a monarchia támogatottsága, és e korosztályból mindössze 18 százalék élne inkább köztársaságban.

(MTI)