Kiderült, hogy a Buckingham-palota miért nem árulta el, milyen típusú rákban szenved a brit uralkodó

III. Károly brit királynál diagnosztizáltak, de nem világos, hogy a rák melyik típusában szenved – írja a Nový Čas.

Kiderült, hogy a Buckingham-palota miért nem árulta el, milyen típusú rákban szenved a brit uralkodó
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Buckingham-palota nem ad ki semmilyen részeletesebb információt az uralkodó betegségével kapcsolatban, csak azt árulták el, hogy nem prosztatarákról van szó. A király egykori kommunikációs titkára azt állítja, tudja, mi az igazi oka annak, hogy a Buckingham-palota hallgat Károly ráktípusáról.

A király már megkezdte a rendszeres kezelést. Munkaköri feladatait az orvosok javaslata alapján családja veszi át.

"A király jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatti közelmúltbeli kórházi eljárása során külön aggodalomra ad okot. A későbbi diagnosztikai vizsgálatok a rák egy formáját azonosították. Őfelsége a mai napon megkezdte a rendszeres kezelési rendet, amelynek során az orvosok azt tanácsolták neki, hogy függessze fel a közfeladatokat"

–  olvasható a hétfői közleményben.

A király azonban egy keveset mégis dolgozni fog. 

"Ez alatt az időszak alatt Őfelsége továbbra is a szokásos módon intéz majd bizonyos állami ügyeket és hivatalos dokumentumokkal kapcsolatos dolgokat"

–  közölte a palota, hozzátéve, hogy az uralkodó továbbra is jókedvű, és nagyin várja, hogy visszatérhessen a közszolgálatba.

A brit uralkodó úgy döntött, hogy bejelenti diagnózisát, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és bátorítsa a szintén diagnosztizált embereket.

A Good Morning Britain című keddi műsorában természetesen a király betegsége volt a fő téma. A vendég III. Károly korábbi kommunikációs titkára, Kristina Kyriacou volt. A műsorvezető megkérdezte tőle, miért döntött úgy a palota, hogy nem árulja el, milyen típusú rákja van a királynak.

Kyriacou azt mondta, ez spekulációra késztetné az embereket.

"A probléma az, hogy minél több információt adsz meg, annál jobban és többen spekulálnak. Abban a pillanatban, amikor rájönnek, hogy ez milyen rák, mindenki elkezdi keresni, az emberek elkezdik guglizni, és azt mondják, ismerek valakit, és ez történt vele... ezt élik át."

- jelentette ki.

Pozitívnak tartja a nyilatkozat azon részét, amely szerint a rák kezelhető.

"Amit ezen a ponton észre kell vennünk, az az, hogy a monarchia igyekszik nem történetté válni. Tudom, hogy az elmúlt években ez egy kicsit vicces volt a királyi család egyes tagjai számára. Erzsébet királynő és Károly király azonban nem akart történetté válni, a nyilvánosságot akarják szolgálni”

– tette hozzá a volt kommunikációs titkár, megjegyezve, hogy szerinte a király továbbra is beszélni fog a kezeléséről.

 Nový Čas/para