Kiderítették a tudósok, miért rózsaszín Nyugat-Ausztrália leghíresebb tava (VIDEÓ)

Nyugat-Ausztráliában rengeteg rózsaszín tó és lagúna található, de talán Hillier köztük az egyik legkülönlegesebb. Ennek oka elsősorban a megjelenése, amely éles ellentétben áll az őt körülvevő óceán zöld és kék színével - írja az Obkec.

Kiderítették a tudósok, miért rózsaszín Nyugat-Ausztrália leghíresebb tava (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

A kutatók úgy döntöttek, hogy közelebbről is megvizsgálják a tavat, amely körülbelül 250 méter széles és nyolcszor sósabb, mint az óceán – írja az IFLScience portál.

Amikor Scott Tighe, az Extreme Microbiom Project társalapítója értesült a tóról a tévében, úgy döntött, hogy kutatásba kezd. Több szakember segítségével mintákat gyűjtött és elemezte metagenomika, a különböző környezetekből nyert genetikai anyagok vizsgálatának a segítségével.

Az ausztrál brisbane-i Microba mikrobiális genomikai cég egy kutatócsoporttal együtt gyűjtötte a mintákat és metagenomika segítségével elemezte azokat. Ez a megközelítés lehetővé teszi a tudósok számára, hogy válogassanak a zsúfolt mikrobiális környezetek anonimitása között, és elkülönítsék egyedi genomjukat a teljes ökoszisztéma azonosításának az érdekében.

A kutatás feltárta az extremofilek listáját, olyan élőlényeket, amelyek alkalmazkodtak ahhoz, hogy olyan zord körülmények között éljenek, amelyek nem lennének barátságosak más fajok számára. A rózsaszín tó esetében sok mikróbafaj úgy fejlődött, hogy elviselje a magas sószintet, és színük némileg megmagyarázza a tó szokatlan színét.
A Hillier számos mikroorganizmust tartalmaz, köztük archeonokat, baktériumokat, algákat és vírusokat. A tudósok azt mondják, hogy a tóban található mikrobiom több pigmenttermelő mikróbából áll. Ezeknek a mikróbafajoknak a színe a kéktől a narancson át a vörösig terjed, és ez a tény megmagyarázhatja, hogy a tó miért rózsaszín.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: