Készen áll a szilveszterre a Times Square kristálygömbje

A szombati szilveszteri ceremóniára készülődve csaknem 200 új kristályháromszöggel szerelték fel a New York-i Times Square híres, Waterford-kristályokból álló újévi gömbjét.

Készen áll a szilveszterre a Times Square kristálygömbje
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A 2023 beköszöntét ünneplő gömb témája ezúttal a "szeretet ajándéka" lesz.

A gömb kristályelemeit - amelyekből összesen 2688 van - 1999 óta az ír Waterford cégnél kézzel készítik. A kristálygömb témája minden évben egy újabb "ajándék", valami olyan érték, amelyet az egész világon nagy becsben tartanak. Az utóbbi években ilyen volt a "kedvesség", a "harmónia", a "jószándék", 2021-ben a "boldogság", legutóbb pedig a "bölcsesség".

Fotó: Tablet TV

Az egymásba fonódó szívekkel megjelenített idei tematikáról szólva Tom Brennan, a Waterford kézműves mestere elmondta, hogy a pandémia két éve nagyon megviselte az embereket, de mint hozzátette: "átvészeltük, megerősödve jöttünk ki belőle, és szeretettel vesszük körbe magunkat". Ezért lett az újévi gömb témája a szeretet.

A Manhattan központjában zajló évzáró ünnepség fő attrakciója, amikor éjfélkor leereszkedik a hattonnás, csaknem négy méter átmérőjű gömb a magasból, majd konfetti hull az ünneplőkre.

Száz évvel ezelőtt, a hagyomány kezdetekor, a gömb még fából és vasból készült, és 100 darab 25 wattos izzóval szerelték fel. A most használt, Waterford-kristállyal borított gömbben sok ezer fénydióda világít, és kaleidoszkóp módjára ezerféle színben pompázik.

A Times Square-en általában tízezrek ünneplik az újév kezdetét, és nézik meg, ahogy éjfélkor leereszkedik a kristálygömb. Az elmúlt két évben azonban a pandémia miatt csak korlátozott számú ünneplő lehetett a téren. Idén viszont már minden korlátozást feloldottak.

(MTI)