Kecskében és banánban is kimutatták a koronavírust, felfüggesztették a laborok vezetőjét

Tanzániában hétfőn felfüggesztették tisztéből az országos laborhálózat vezetőjét, miután erősen kérdésessé vált a koronavírus-tesztelés pontossága: a laboratóriumi eredmények szerint ugyanis elkapta a kórt egyebek között egy kecske és egy indián banán is.

Kecskében és banánban is kimutatták a koronavírust, felfüggesztették a laborok vezetőjét
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az importált tesztkészletek megbízhatósága iránt már korábban kételyek merültek fel, ezért több nem emberi váladékmintát is megvizsgáltattak a laborokkal anélkül, hogy azok tudták volna, mit elemeznek.

A kecske pozitív mintája még elfogadható lett volna, hiszen a világon pár állatról már kiderült, hogy koronavírus-hordozók, de az indián banánnal (pawpaw) már betelt a pohár.

John Magufuli, Tanzánia elnöke felfüggesztette a laborok vezetőjét állásából, és tíztagú vizsgálóbizottságot hozatott létre, hogy az kiderítse a tévedések okát. Ezen kívül felfüggesztette a gyógyászati eszközök kórházak közötti szétosztásáért felelős kormánytagot is tisztéből.  

Hogy honnan vásárolta Tanzánia a tesztkészleteket, azt nem közölte sem az elnök, sem a kormány szóvivője. Hétfői adat szerint Tanzániában eddig 480 a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma, a ragály miatt 18-an haltak meg.


MTI