Karel Gott néhány nappal a halála előtt nehéz döntést hozott

Október 1-jén éjjel elhunyt az aranyhangú cseh énekes, Karel Gott. Akut leukémiában szenvedett, és néhány nappal a halála előtt meghozott egy nehéz döntést. Beletörődött.

Karel Gott néhány nappal a halála előtt nehéz döntést hozott
Karel Gott - Fotó: ČTK

Karel Gottnál először 2015 novemberében jelentkeztek egészségügyi nehézségek, amikor nyirokcsomórákot diagnosztizáltak nála. Az intenzív gyógykezelésnek köszönhetően sikerült legyőznie a tumort, az egészségügyi problémák tovább kísérték. Több alkalommal is kórházba került tüdőgyulladással vagy légzési nehézségekkel.

Idén szeptemberben elismerte, hogy a rákbetegség akut leukémia formájában visszatért. "Mintegy egy évvel ezelőtt vérképzési problémák jelentkeztek nálam mielodiszplasztikus szindróma formájában. Több különböző gyógykezelési forma ellenére viszont sajnos ez átalakult akut leukémiává. Ambuláns kezelésen veszek részt, kórházba járok ellenőrzésekre, melyek keretén belül az orvosok figyelemmel kísérik az egészségi állapotomat" - árulta el nemrégiben.

A cseh Blesk információira hivatkozva a Nový Čas közölte, hogy Gott néhány nappal a halála előtt úgy döntött, befejezi a gyógykezelést. A kilátástalan és kimerítő kórházi harccal szemben azt választotta, hogy inkább csendben elmegy otthon, családja körében.

A Seznam Zprávy portál egy neves onkológust, Pavel Klenert idézve azt írta, hogy az akut leukémia, amelybe Gott is szenvedett, nagyon agresszív és nincs ellene gyógyszer. "Két lehetőség van. Csontvelő-átültetés vagy kemoterápia" - szögezte le. Magas kora és a korábban már abszolvált kemó gyakorlatilag kizárta, hogy a kezelés eredményes legyen.

"A családi körben való távozás volt Gott számára az optimális, ugyanis ha az orvosok megpróbáltak volna vele valamilyen intenzív gyógykezelést, attól nagyon szenvedett volna, és még így sem járt volna sikerrel" - szögezte le.

(Nový Čas)