Kanye Westnek elgurult a gyógyszere – szerinte a rabszolgaság választás kérdése volt

Nagy vitát váltottak ki az interneten Kanye West szavai, melyek szerint a rabszolgaság választás kérdése volt.

Kanye Westnek elgurult a gyógyszere – szerinte a rabszolgaság választás kérdése volt
Fotó: AP

Az amerikai rapperrel a TMZ bulvárportál készített videointerjút, ebben hangzott el: "Amikor négyszáz év rabszolgaságról hallunk... négyszáz év? Ez úgy hangzik, mintha választás kérdése lenne".

A portál egyik - afroamerikai - munkatársát, Van Lathant annyira feldühítették a sztár szavai, hogy a szerkesztőségi termen keresztül kiabált bele a beszélgetésbe

 "Nekünk, többieknek szembe kell néznünk azzal a kirekesztettséggel, ami a négyszáz év rabszolgaságból fakad, amiről azt mondtad, a mi szabad választásunk volt" - mondta Westnek

A zenész visszavágott: "Úgy érzed, szabadon gondolkodom és érzek?"

Lathan erre azt válaszolta: "Konkrétan nem hiszem, hogy bármit is gondolsz".

Afrikaiak millióit hurcolták rabszolgaként Amerikába a 16. század kezdete óta. A rabszolgaság intézménye a 19. század végéig törvényesen fennmaradt, miután eltörölték, a hajdani rabok leszármazottait továbbra is diszkrimináció sújtotta.

Symone D. Sanders politikai kommentátor a Twitteren a Westet bírálók élére állt. Azt írta, Kanye az amerikai "szabadon gondolkodó fekete veszélyes karikatúrája".

Russ Bengston újságíró is tömören reagált: "A rabszolgaság nem szabad választás kérdése volt. Kanye-t hallgatni igen". 

A rapper a Twitteren védekezett:

"A tisztázás kedvéért. Természetesen tudom, hogy a rabszolgákat nem szabad akaratukból bilincselték meg és rakták hajókba. Arra akarok rámutatni, hogy mi ebben a helyzetben maradtunk annak ellenére, hogy a számok a mi oldalunkon állnak, ez pedig azt jelenti, hogy mentálisan vagyunk rabszolgasorban" - magyarázta.

(MTI)