Kanye West megfizetett antiszemita kijelentéseiért - milliárdos helyett milliomos lett belőle

Kanye West rapper minden idők leggazdagabb afro-amerikainak vallotta magát. Október elején vagyona elérte a több milliárd eurót – írja a Nový Čas.

Kanye West megfizetett antiszemita kijelentéseiért - milliárdos helyett milliomos lett belőle
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Egy sor antiszemita kijelentése után azonban több márka is véget vetett vele való együttműködésének.

Ami a legjobban bántotta, az az Adidas céggel kötött szerződésének elvesztése volt, ami megfosztotta milliárdos státuszától. Elfogadhatatlan és veszélyes. Így jellemezte a német sportruházati gyártó a híres rapper legutóbbi antiszemita kijelentéseit, akivel kilenc évig dolgoztak együtt.

"Alapos értékelést követően a cég úgy dönt, hogy azonnal felmondja az együttműködést Ye-vel"

- jelentette be az Adidas közleményében. Leállították a Yeezy-termékek gyártását, valamint a Kanye és vállalatainak folyósított kifizetéseket is.

Az Adidas azután jutott erre a döntésre, hogy West az elmúlt hónapokban nyilvánosan kritizálta a céget. Egy másik hiba, amit elkövetett, egy „White Lives Matter” feliratú póló volt, vagyis a fehér életek számítanak. Ez egy válasz volt a részéről a Black Lives Matter mozgalomra, amely egy politikai és társadalmi mozgalom, amely a feketék elleni rendőri brutalitás ellen tiltakozik.

Az utolsó szög a rapper képzeletbeli koporsójában az utolsó Adidas elleni nyilatkozata volt.

„Mondhatok antiszemita dolgokat, az Adidas ezért nem tud megszabadulni tőlem. Na és akkor mi van?”

– mondta az egyik podcastban.

Kanye azonban már érezte saját szavainak erejét. A Gap és a francia Balenciaga divatház még az Adidas előtt befejezte a közös együttműködésüket. A Foot Locker amerikai cipőkereskedő nemrég csatlakozott hozzájuk. A Forbes magazin szerint azonban a legfájdalmasabb számára az Adidasszal kötött partnerség felmondása, amelynek összértékét az éves profit többszöröséből 1,5 milliárd euróra becsülik.

A Forbes szerint viszont Ye már nem milliárdos. Az év elején hozzávetőleg kétmilliárd euróra becsülték a rapper vagyonát. Az Adidasszal kötött együttműködés vége után vagyonának értéke 400 millió euróra esett vissza. Ezek ingatlanokból, zenei katalógusból és a Skims cég 5 százalékos részesedéséből származnak, amely hozzá és volt feleségéhez, Kim Kardashianhoz tartoznak.

Nový Čas/para