Itt a válasz a nagy kérdésre: Kiderült, hogy miért fázósabbak a nők a férfiaknál

A kutatók úgy vélik, hogy a hölgyek azért fejlődtek ki, hogy érzékeljék a hideget, mert az elválasztja a nemeket, és megakadályozza a párkapcsolati konfliktusokat – írja a Nový Čas.

Itt a válasz a nagy kérdésre: Kiderült, hogy miért fázósabbak a nők a férfiaknál
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Sun portál érdekes eredményeket közölt egy tanulmányból. A tudósok azt találták, hogy ugyanez a tulajdonság sok madár- és emlősfajnál megtalálható – a nőstények inkább a hangulatos, meleg barlangot részesítik előnyben.

Dr. Eran Levin, a Tel-Avivi Egyetem munkatársa elmondta:

„A férfiak és a nők eltérően érzékelik a hőmérsékletet. Ez a hőérzetbeli különbség nem azért alakult ki, mert vitatkoztunk partnereinkkel a légkondicionálásról, hanem éppen ellenkezőleg. Evolúciós szempontból az a cél, hogy a pár eltávolodjon egymástól, hogy mindenki élvezhesse a békét és a csendet”

– magyarázta.

"Tanulmányunk kimutatta, hogy ez a jelenség nem csak az emberre jellemző – számos madár- és emlősfaj közül a nőstények a melegebb környezetet részesítik előnyben, nem úgy, mint a hímek, és bizonyos időpontokban ezek a preferenciák szegregációt okoznak a két nem között"

– magyarázta.

Hozzátette, hogy ez a jelenség számos más, az állatoknál és az embereknél megfigyelt tulajdonsághoz kapcsolódik.

Például a nőstények nagyobb valószínűséggel bújnak össze a hímekkel azért, hogy felmelegedjenek, míg a hímek nagyobb távolságot tartanak és kerülik a kapcsolatot. A vándorló madárfajoknál a hímek hidegebb területeken telelnek, mint a nőstények, igyekeznek elkerülni a hidegebb éghajlatot. A nőstény denevérek egy sarokban szoktak összebújni, míg a hímek nagyobb területeken pihennek.

Sok emlős közül még az életük során párban vagy vegyes csoportokban élő fajok között a hímek az árnyékot, a nőstények a napfényt részesítik előnyben, vagy a hímek hegycsúcsokra mennek, míg a nőstények a völgyekben maradnak.

A Global Ecology and Biogeography folyóiratban megjelent tanulmány hozzátette, hogy a hímek és a nőstények elkülönítése csökkenti a versenyt a környezet erőforrásaiért, és visszafogja azokat a férfiakat, akik agresszívek lehetnek és veszélyeztethetik a gyerekeket.

Nový Čas/para