Ismét elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét

Harmadszorra is elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét, M49-et, aki immár kétszer szökött meg és randalírozott Trento megyében.

Ismét elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A barnamedve először 2019, majd 2020 júliusában szökött meg egy állatgondozó központból, egy hónapja pedig a rádiójeleket sugárzó, a mozgását monitorozó nyakörvét is elveszítette.

Ismét egy csőcsapdával fogták el a Lagorai-hegyvonulat térségében, ahol nemrég észlelték - közölték a trentói hatóságok.

A medve a Papillon, azaz Pillangó becenevet kapta Henri Charriére gyilkossággal vádolt, börtönviselt francia író után, aki egykor megszökött a fegyházból. A bűnösségét mindvégig tagadó férfi a tetoválása alapján kapta becenevét.

M49 először alig néhány órával elfogása után, négy kerítésen, köztük egy magasfeszültségű árammal védetten átmászva menekült el. Ezt a hatóságok akkor elképzelhetetlen bravúrnak nevezték.

Ezt követően 9 hónapig garázdálkodott a környéken, mire elfogták és visszavitték a központba, két hónap múltán azonban ismét megszökött.

A veszélyeztetett fajba tartozó medvék mind nagyobb problémákat okoznak Trentóban. Az erdőkbe évekkel ezelőtt egy európai uniós projekt keretében telepítették vissza a ragadozókat. Egyre gyakrabban kerül sor azonban az emberek és állatok közötti konfliktusra.

(MTI)