Ismerje meg a világ legtávolabbi pontját - ez a hely lesz a Nemzetközi Űrállomás "temetője"

A Nemo-pont a legtávolabbi pont bármely szárazföldtől. Még a legközelebbi földdarab is körülbelül 2688 kilométerre van onnan - írja az Obkec.

Ismerje meg a világ legtávolabbi pontját - ez a hely lesz a Nemzetközi Űrállomás "temetője"
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Hátránya, hogy a potenciális lakosoknak erős széllel és fagyos hőmérséklettel kell megküzdeniük.

A név a latin nemo szóból származik, ami senkit jelent. A legközelebbi szárazföld a Ducie-sziget, de még az is lakatlan, így északabbra kell menni. Dél felé haladva az Antarktiszon található a Maher-sziget, a szigettől északkeletre helyezkedik el a Motu Nui-sziget, egy másik lakatlan sziget is van a Húsvét-sziget közelében.

Ezt a pontot geoprogramok segítségével számolta ki 1992-ben Hrvoje Lukatel horvát mérnök. Azóta elérhetetlensége miatt nem vizsgálták tovább. A helyen nem élnek állatok, ezért ez a világ óceánjának biológiailag legkevésbé aktív területe. Az áramlatok ott olyan erősek, hogy ezen a helyen egyszerűen nem állnak rendelkezésre tápanyagok, és csak baktériumok és kis rákok élnek ezen a helyen.

Emberek körülbelül 400 kilométerre laknak ettől a helytől. Megtalálhatjuk őket a Föld pályáján a Nemzetközi Űrállomáson, és őket is csak akkor, ha áthalad ezen a ponton. Mivel több ezer kilométeres körzetben nincs senki, ez egy remek hely a műholdaknak és más űrjárműveknek, hogy leszálljanak az űrből, és közvetlenül e pont felett égjenek el a légkörben. Így lehetséges, hogy az óceán alatt is lehet űrszemét

A helyszín egyben a Nemzetközi Űrállomás temetője is lesz, miután 2031-ben leállítják azt. Tehát, ha erre a területre szeretne utazni, csak adja meg a 45º52.6S, 123º23.6W koordinátát.

Obkec/para