Íme, 8 furcsa dolog, amit az emberek meg tudnak tenni a testrészeikkel

Az ember sok érdekes dologra képes, amit legtöbbünk természetesnek vesz - írja az Obkec.

Íme, 8 furcsa dolog, amit az emberek meg tudnak tenni a testrészeikkel
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Vannak bizonyos képességek, amelyek csak az emberek kis százaléka tud megtenni.

A lábujjak széttárása

Ezt 13 emberből csak körülbelül egy tudja megcsinálni. Jeremy DeSilva és Simon Gill kutatók szerint ez a csoport lágyabb szalagokkal rendelkezik, amelyek támogatják a sarok és a lábfej közötti ízületet. Ennek köszönhetően sokkal rugalmasabbak, ami lehetővé teszi az ujjak széles széttárását.

A fülek mozgatása

A fülek mozgatásának sok szakértő szerint egyáltalán nincs semmilyen funkciója. Nem teljesen világos azonban, hogy ez a tehetség genetikai eredetű vagy tanulható. Bár a legtöbb tudós szerint ez evleszületett dolog, de vannak olyan vélemények is, amelyek ennek ellenkezőjét állítják.

"Az öröklődésen kívül gyakorlással is meg tudja valaki tanulni. Úgy tartják, hogy a lakosság 10-20 százaléka rendelkezik ezzel a képességgel"

- mondta Kirsten Woodward aneszteziológus a Glamour portálnak.

A hüvelykujj hátrahajlítása

Az első ujj és lábujj számos előnnyel jár az emberek számára, és sokan el sem tudnák képzelni nélküle az életet. A lakosság egy része azonban büszkélkedhet az orvosi gyakorlatban „nyomkövető hüvelykujjként” emlegetett képességgel. Ez az a képesség, aminek köszönhetően ezt az ujjat hátra tudják hajlítani. A furcsa tulajdonságot több tudományos tanulmány is tárgyalta, amelyek közül az egyik, 2012-ben megjelent, feltárta, hogy a világ népességének akár egyharmadánál is előfordulhat.

Saját vállunk kimozdítása a helyéről

Egyes filmekben láthatjuk, hogyan tudja a főszereplő önként kimozdítani a helyéről a saját vállát, és egy ütéssel vissza tudja illeszteni a helyére A tudósok megállapították, hogy ez a képesség valóban létezik, de nem olyan fájdalmas, mint a filmekben. Amint azt a Raleigh Hand to Shoulder Center közölte, ezek az emberek a "váll instabilitása" nevű diagnózisban szenvednek. Ez egy olyan állapot, amikor könnyen kimozdíthatják a vállukat, és azonnal, fájdalom nélkül vissza tudják rakni a helyére. A szakértők azt nem tudják, hogy a lakosság hány százaléka rendelkezik ezzel a képességgel.

Saját orrunk saját nyelvünkkel való megérintése.

A "Gorlin-szindróma" néven ismert diagnózis azonban nem olyan ritka, mint amilyennek látszik. Valójában a világ lakosságának körülbelül tíz százaléka szenved ettől. Egy genetikai állapot okozza, amely befolyásolja a kollagéntermelést. Ez a fehérje megváltoztathatja az ízületek, a bőr vagy számos fontos szerv, köztük a nyelv rugalmasságát.

Tüsszögés nyitott szemmel

A tüsszögés az egyik olyan jellegzetesség, amely teljesen észrevétlenül jelentkezik, még az alkalmatlan pillanatokban is. Különösen kellemetlen, mert egy időre be kell csuknunk a szemünket. A tudósok azonban azt találták, hogy egyes emberek tüsszenteni tudnak anélkül, hogy becsuknák őket. Senki sem tudja pontosan, mi okozza ezt a furcsa jelenséget, de a szakértők szerint ennek oka lehet az autonóm reflex hiánya. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy ez a képesség gyakorlással megtanulható.

A nyelv furcsa formákba csavarása

Sok mindent megtehetnek az emberek a nyelvükkel. Az említett orrérintésen kívül ez például annak csavarása, hajtogatása, hajlítása. Egy 2020-ban készült holland tanulmány kimutatta, hogy a legnehezebb mozdulat a nyelv balra vagy jobbra fordítása, ami a résztvevők mindössze 35 százalékának sikerült, vagy a vízszintes hajtogatás, amelyre csak az emberek 27 százaléka volt képes.

Az egyik szemöldök felhúzása

Az egyik szemöldök felhúzása olyan tulajdonság, amelyet sokan természetesnek vesznek, míg mások egyáltalán nem tudják megcsinálni. Akárcsak a fülek mozgatásakor, nincs megfelelő magyarázat a képesség elsajátításának igazolására. Bár több tanulmány is megpróbálta tisztázni a jelenséget, arra jutottak a szakértők, hogy ez egy előre nem látható, jelentés nélküli tulajdonság. A becslések szerint azonban egy szemöldökét a világ népességének körülbelül 30-40 százalékát képes felhúzni.

Obkec/para