Hercegi és hercegnői címet kaptak Harry és Meghan gyermekei

Hivatalosan is hercegi és hercegnői címet viselnek csütörtöktől Harry sussexi herceg és felesége, Meghan hercegnő gyermekei.

Hercegi és hercegnői címet kaptak Harry és Meghan gyermekei
Archív felvétel (Fotó: Instagram)

A négyéves Archie Harrison Mountbatten-Windsor és két évvel fiatalabb húga, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor - becenevén Lili - ezentúl szintén a Sussex hercege, illetve Sussex hercegnője megszólításra tarthat igényt.

A változás azáltal vált hivatalossá, hogy csütörtökön ezek a hercegi címek jelentek meg a gyerekek nevei mellett a mindenkori brit trónutódlási sorrendet feltüntető listán.

A hivatalos sorban Archie továbbra is a hatodik, Lili a hetedik helyen áll. Harry az ötödik, bátyja, Vilmos walesi herceg - III. Károly király és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az első a trónutódlási listán.

A hercegi és a hercegnői címeket Harry és Meghan két gyermeke csak nagypapájuk, III. Károly trónra lépése után kaphatta meg. Üknagypapájuk, V. György ugyanis 1917-ben úgy rendelkezett, hogy a hercegi rangra szóló jogosultság csak a mindenkori uralkodó fiúunokájáig terjed, és amikor a gyerekek születtek, nagyapjuk még nem volt király.

V. György rendeletét tíz évvel ezelőtt II. Erzsébet királynő egyenjogúsító célú átalakításnak vetette alá: 2013-ban külön pátenst adott ki arról, hogy az uralkodók leányunokáit is megillesse a királyi fenség megszólítással járó hercegnői rang. Így vált lehetővé, hogy Harry és Meghan leánya, Lili megkaphassa a Sussex hercegnője címet.

II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: