Harry herceg szerint a rasszizmus is közrejátszott abban, hogy a családjával elhagyták Angliát

A dpa hírügynökség tudósítása szerint az Oprah Winfrey-interjú egy további, hétfőn közzétett részletében Harry herceg kérdésre válaszolva elismerte, a rasszizmusnak "nagy része volt" abban, hogy elhagyták Angliát és az Egyesült Államokban telepedtek le.

Harry herceg szerint a rasszizmus is közrejátszott abban, hogy a családjával elhagyták Angliát
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

A herceg felidézte, hogy egy jótékony célú adománygyűjtésen egy meg nem nevezett személy óva intette őt a médiától, mert az "tönkre fogja tenni az életét".

"Meg kell értenie, hogy az Egyesült Királyság nagyon bigott"

- mondta neki a meg nem nevezett személy, akinek azt válaszolta, hogy "az Egyesült Királyság nem bigott, a brit sajtó bigott, pontosabban a bulvárlapok".

"De sajnos ha az információ forrása eredendően romlott, rasszista vagy bigott, akkor ez átszivárog a társadalom többi részére is"

- tette hozzá Harry.

A rasszista magatartással kapcsolatos szemrehányások nem II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg ellen irányultak - jelentette ki az interjú után, hétfőn Oprah Winfrey, a beszélgetés háziasszonya.

"Harry herceg nem nevezte meg, hogy kiről van szó, de biztos akart lenni abban, hogy tudom, sem nagyanyja, sem nagyapja nem volt részese ezeknek a diskurzusoknak"

- mondta a moderátor.

Az eredetileg 3 óra 20 perces interjúból vasárnap este 1 óra 25 perc került adásba, a CBS hétfői közlése szerint több mint 17 millióan nézték. Oprah Winfrey szerint Meghan és Harry azért akarta az interjút, mert úgy érezték, hogy már túl hosszú ideje terjesztenek róluk hazugságokat.

A Buckingham-palota a múlt héten bejelentette: vizsgálatot indítottak azzal kapcsolatban, hogy a sussexi hercegnő állítólag megalázóan bánt a királyi udvar személyzetével. A vizsgálat a The Times angol napilap cikke nyomán indult, amelyben azt írták, hogy a hercegnő ellen 2018 októberében - amikor Meghan és Harry herceg a Kensington-palotában lakott - panaszt tettek megalázó bánásmód miatt.

A lap a személyzet egy tagjának kiszivárgott emailjét is közölte, e szerint Meghan állítólag két személyi asszisztensét elbocsátotta és a személyzet egy harmadik tagjának bizalmát is aláásta. A Buckingham-palota közleményben reagált a The Timesban megjelent írásra. Úgy fogalmaztak: aggódnak a lapban megjelent állítások miatt, és személyzeti csoportjuk megvizsgálja a cikkben leírt körülményeket.

A palota egyelőre nem reagált az interjúra, amelyet Nagy-Britanniában hétfő este sugároznak a televíziók.

(MTI)