Harry herceg Londonba utazott, hogy találkozzon beteg édesapjával

Hétfőn terjedt el a világban a hír, hogy rákos III. Károly brit király. Az uralkodó nem akarja nyilvánosságra hozni az onkológiai betegség típusát - írja a Nový Čas.

Harry herceg Londonba utazott, hogy találkozzon beteg édesapjával
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Rishi Sunak brit miniszeterlnök azonban azt mondta a nemzetnek, hogy a prognózis nagyon jó, és nagy a valószínűsége annak, hogy a király felépül. Az orvosok azt tanácsolták a 75 éves királynak, hogy a kezelés idejére halassza el nyilvános szereplését.

Kedden Harry herceg Londonba érkezett, hogy meglátogassa édesapját. Az éjszakai kaliforniai járat késett a rossz időjárás miatt. Harry felesége, Meghan, Sussex hercegnéje és két gyermeke, Archie herceg és Lilibet hercegnő otthon maradt az Egyesült Államokban.

Harrynek nem túl jó a viszonya az apjával, de továbbra is kapcsolatban maradtak. Testvérével, Vilmos walesi herceggel  sincs túl jóban. A szakértők szerint Harry látogatása reményt adhat a megbékélésre a királyi családban.

A betegség súlyosságára és a király idős korára való tekintettel azonban a brit kormánynak komolyan foglalkoznia kell a Menai Bridge hadművelettel.

A Menai Bridge hadművelet

Az úgynevezett Menai-bridge (Menai-híd) hadműveleti terv akkor aktiválódik, ha az uralkodó meghal, és Vilmos megkoronázása megkezdődik.

Jóval II. Erzsébet halála előtt. a brit kormány készen állt a London Bridge hadműveletre. Így jelölték meg a temetés működési tervét és a II. Erzsébet halála utáni összes akciót. Az említett hadművelet a London központjában található híres hídról kapta a nevét. A királynő 96 évet élt, és 77 év és hét hónap uralkodás után 2022. szeptember 8-án halt meg. Fia, III. Károly volt a legtöbb ideig várakozó trónörökös és egyben a legidősebb megkoronázott király a brit történelemben.

Bár hivatalosan a brit kormánynak és láthatóan a britek túlnyomó többségének nincs kétsége afelől, hogy a király felépül, és sokáig életben lesz, a kormánynak aktívan el kellett kezdenie a Menai-híd hadműveletet. A terv magában foglalja a brit kormány összes ágát, a rendőrséget, a hadsereget és a titkosszolgálatokat, valamint a III. Károly királyhoz köthető magánszervezeteket. Az operatív terv célja a korona lehető legzökkenőmentesebb átadása, mivel az ország hosszú gyászidőszakba lép. Bár a nemzet nem hajlandó a legrosszabbra gondolni, a király feladatainak nagy részét fia, Vilmos veszi át néhány hétre.

Dr. Bob Morris, a Londoni Egyetem alkotmányjogi tanszékének kutatója szerint nincs kizárva a lemondás sem, de egyelőre a régensség, azaz a trónörökös képviselete érvényesül.

"A régensségi törvény az uralkodó egészségi állapota esetén is alkalmazható. Akkor lépne életbe, ha a király betegség miatt mozgásképtelenné válik, vagyis többé nem tud beszélni vagy mozogni. Ebben az esetben a feladatait a királyi család különböző tagjai látják el. Vilmos ekkor átveszi a királyi hatalmat,  kivéve bizonyos ügyeket, amelyek csak a király számára vannak fenntartva"

- mondja Morris.

Nový Čas/para