Hamis volt az állítólag Amerikából Ausztráliába repült versenygalamb szalagja - a galambot az ausztrálok meg akarták ölni

Hamis volt az állítólag Amerikából Ausztráliába repült versenygalamb szalagja - a galambot az ausztrálok meg akarták ölni
Fotó: AP

A lábán lévő szalag alapján a Melbourne-ben, egy magánház kertjében december 26-án talált a madár egy versenygalamb, amelyik két hónappal korábban indult a mintegy 13 ezer kilométerre lévő Oregonból.

Az információ alapján az ausztrál hatóságok csütörtökön veszélyesnek ítélték az élelmiszer-biztonságra és a helyi fajokra, ezért azt tervezték, hogy a törvény szerint elpusztítják.

Pénteken azonban az oklahomai székhelyű American Racing Pigeon Union versenygalamb-egyesület képviselője, Deone Roberts azt közölte, hogy a szalag hamis: a fotókon ugyanis nem az a kék galamb szerepel, amely a számhoz tartozik.

"Az ausztrál szalag hamisítvány, az állat egyértelműen nem az Egyesült Államokból származik. Nem szükséges megölni"

- mondta Roberts.

Hozzátette, hogy egyre gyakoribb a madarak azonosító szalagjainak hamisítása.

"A műkedvelő galambászok így megvásárolják a madarakat"

- magyarázta.

A galambversenyek újabban egyre népszerűbbek, néhány galamb hatalmas összegekért kelt el. Eddig a legtöbbet, 1,6 millió eurót (575 millió forint) egy kínai licitáló fizetett novemberben egy belga versenygalambért.

A megválasztott amerikai elnök után Joe-nak nevezett melbourne-i galambról Michael McCormack ausztrál miniszterelnök újságíróknak azt mondta, nem kívánja a madár halálát, de ha Amerikából érkezett, nem lesz neki kegyelem.

Kevin Celli-Bird melbourne-i lakost, aki kertjében az állatot megtalálta, meglepték a fejlemények, és kérte, hogy ne pusztítsák el Joe-t.

Ő lépett kapcsolatba az amerikai galambászokkal, hogy a szalagon talált szám alapján keressék meg az állat tulajdonosát. A szalagokon szám és egy szimbólum is volt, ám Celli-Bird azt mondta, nem emlékszik az ábrára, és nem tudja megnézni, mert a madár már jobb állapotban van és nem tudja befogni.

A számhoz tartozó valódi galamb egy október 29-én kezdődött oregoni versenyen tűnt el. Elképzelhető, hogy átkelt a Csendes-óceánon egy hajó fedélzetén, van ilyen, de a képen nem ez a madár szerepel - közölte a versenyért felelős Lucas Cramer.

(MTI)