Halálának 25. évfordulóján több városban is Diana hercegnőre emlékeznek (FOTÓK)

Gyászolók sokasága gyűlt össze szerdán mind a londoni Kensington-palota előtt, mind a végzetes autóbaleset párizsi helyszínén Diana hercegnő halálának 25. évfordulóján.

Halálának 25. évfordulóján több városban is Diana hercegnőre emlékeznek (FOTÓK)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Virágcsokrok, fényképek és édességek árasztották el szerdán a londoni Kensington-palota bejáratát, Károly herceg egykori feleségének egészen 1997-es, tragikus haláláig otthont adott a világszerte közkedvelt Lady Dianának.

Fotó: AP

Fotó: AP

Fotó: AP

A gyászolók közül az AP amerikai hírügynökségnek többen is elmondták, hogy minden év augusztus 31-én, Diana hercegnő halálának évfordulóján ellátogatnak a királyi család londoni rezidenciájához, ahol jelenleg Diana hercegnő és Károly herceg idősebbik fia, Vilmos herceg él családjával.

Sokan tiszteletüket tették a Szajna felett átívelő párizsi Pont de L'Alma hídnál is - 25 évvel ezelőtt ugyanis a híd alatt átvezető aluljáróban vesztette életét Lady Diana. Limuzinja az őket motorral üldöző lesifotósok elől igyekezett elmenekülni, ám az aluljáróban egy oszlopnak csapódva halálos balesetet szenvedtek. Az akkor 36 éves Diana, aki az autóban nem csatolta be biztonsági övét, a balesetet követően a kórházban halt bele sérüléseibe, ám mind a vele utazó kedvese, az egyiptomi milliomos Dodi Fayed, mind pedig a limuzin sofőrje a helyszínen életét vesztette.

Lady Diana még húszéves sem volt, mikor a trónörökös Károly walesi herceggel bejelentették eljegyzésüket. A hercegnő életét ettől fogva haláláig figyelemmel kísérte a sajtó: nemcsak divatikonná válása és az érzékeny ügyek mellett való kiállása, hanem az egész brit nemzetközösséget megrázó, botrányt keltő interjúi miatt is, melyek rávilágítottak többek között arra, hogy a királyi családban betöltött szerepe mennyire megviselte a hercegnőt.

Vilmos és Harry herceg édesanyjának korai halála válságba sodorta az egyébként is krízishelyzetben lévő királyi monarchiát, hiszen Diana halálakor alig néhány év telt el azóta, hogy Károly herceggel kötött házassága felbomlott, amelyet - Diana beszámolói alapján - viszálykodás, házasságtörés és nyomorúság is jellemzett.

A királyi család máig őrzi Diana hercegnő emlékét, a Londonban megemlékezők közül pedig sokan a Harry és Vilmos herceg közti ellenségeskedés miatt is fájdalmukat fejezték ki. Tavaly, édesanyjuk születésének hatvanadik évfordulója alkalmából Harry és Vilmos herceg szobrot állíttatott a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén.

(MTI)