Ha van elég pénze, nemsokára a világűr peremén vacsorázhat (FOTÓ)

A Michelin étterem, amelyben az űrben is étkezhet, óriási siker. Az egyedülálló projekt mögött Vincent Farret d'Astiès volt légiforgalmi irányító áll. A Zephalto startup révén fantasztikus kulináris élményt kíván nyújtani ügyfeleinek a sztratoszférában - írja az Obkec.

Ha van elég pénze, nemsokára a világűr peremén vacsorázhat (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az élményballonos repülés személyenként 120 ezer eurótól indul, minden járaton hat utas és két pilóta tartózkodhat majd. Az utasok 25 kilométeres magasságban lesznek, a sztratoszférába vezető út egy héliummal töltött ballonnal másfél órát fog igénybe venni. Az étterem három órára megáll a fent említett magasságban, lélegzetelállító panorámát nyújtva az utasoknak a Földre, és nagyon drága francia ételeket kóstolhatnak meg – írja az Unilad portál.

Az ügyfeleknek lesz idejük a többfogásos menü megkóstolására, és egy kiváló francia bort kínálnak. A cég 10 ezer eurós áron kínál előfoglalást, miközben az utazás teljes költsége 120 ezer euróra rúg. D'Astiès szerint ennek az egyedülálló projektnek a legnagyobb vonzereje a kilátás és az utazás az űrbe. Az első járatok indítását 2024 végére tervezik, és 2025 közepéig vannak elfoglalva.

A héliummal hajtott léggömbnek meg kell felelnie az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által a kereskedelmi repülőgépekre előírt tanúsítványoknak.

A Zephalto jelenleg három részleges tesztrepülés sikeres befejezéséről számolt be. Idén év végére egy másikat is terveznek, de ez már egy rendes járat lesz. Bár eredetileg a léggömböt Franciaországból tervezték felbocsátani, a Zephalto projekt a közeljövőben globális terjeszkedésre készül.

Obkec/para