Ha valaki belefekszik ebbe a kapszulába, már nincs visszaút - feltalálója szerint békés halált biztosít az eutanáziára jelentkező személyek számára (FOTÓ)

Az elmúlt két évtizedben egyre jobban nvekszik az öngyilkosságok száma. Ez az egyik oka annak, hogy egyre több országban próbálják legalizálni az eutanáziát, vagyis az ember életének szándékos megszüntetését - írja az Obkec.

Ha valaki belefekszik ebbe a kapszulába, már nincs visszaút - feltalálója szerint békés halált biztosít az eutanáziára jelentkező személyek számára (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Amint arról az Unilad portál beszámolt, Philip Nitschke nevű tudós is készített egy ilyen eszközt, amit súlyos betegségekben szenvedő betegek is használhatják.
Nitschke egykori orvos és az Exit International nemzetközi non-profit szervezet alapítója, amely az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot támogatja. Pár éve feltalált egy modult, ami elmondás szerint békés, megbízható és fájdalommentes halált biztosíthat.

Nitschke szerint a kapszula drogmentes alternatívát biztosítana az eutanázián áteső személynek a meglévő módszerek helyett. Nitschke szerint az ő készüléke, amelyet például Svájcban is engedélyeztek, teljesen más módszert használ.

"Mindig is szerettem volna kivonni abból a folyamatból, hogy az orvosoknak nehéz gyógyszereket kell felírniuk az embereknek. Ekkor jött az ötlet, hogy használjunk inert gázt. Mert ha találsz egy megfelelő edényt, bemész, majd ha megtöltöd olyan anyaggal, mint a nitrogén, az oxigénszint gyorsan leesik"

– mondta az orvos.

Azt is kiemelte, hogy ilyen esetben már nem gondolhatja meg magát az ember.

"Hamarosan az agy hipoxiás állapotába kerül, amelyből néhány tíz másodperc alatt eszméletlen lesz, és néhány percen belül meghal a kapszulában fekvő személy"

- jegyezte meg.

Nitschke arról is beszélt, hogy sokan jelentkeznek az eszköz használatára, akiknek három fontos dolgot kérdez meg: ""Ki vagy?", "Hol vagy?" és „Tudja, mi történik, ha megnyomja a gombot?” Ha az alanyok szóban válaszolnak ezekre a kérdésekre, a szoftver bekapcsolja a készüléket, hogy egy gomb megnyomásával elindítható legyen az eutanáziás folyamat. Innen már csak 30 másodpercre van szükség ahhoz, hogy az oxigénszint 21-ről egy százalék alá csökkenjen”

– tette hozzá a feltaláló.

Obkec/para