Ha kagylót teszünk a fülünkhöz, olyan mintha az óceánt hallanánk - a tudósok most elárulták az igazságot

Előfordult már, hogy kagylót tett a füléhez, és azt hitte, hogy hallja az óceánt, bárhol is van? A kagylókról azt mondják, hogy visszatartják az óceánból vagy a tengerből jövő hangokat. Bár ezt a magyarázatot gyakran mondják a gyerekeknek, sok más magyarázatnak is hisznek az emberek - írja az Obkec.

Ha kagylót teszünk a fülünkhöz, olyan mintha az óceánt hallanánk - a tudósok most elárulták az igazságot
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az igazság azonban egészen más, mint gondolnánk, és egy érdekes hatáshoz kapcsolódik.

Számos hamis tudományos magyarázat próbálja meghatározni, mi okozza ezt a jelenséget.

"Az egyik népszerű, de helytelen az, hogy hallod a saját véred áramlását"

- mondta az ausztrál tudomány népszerűsítője, Karl Kruszelnicki.

Ezt a magyarázatot azonban könnyen meg lehet cáfolni.

"Tegye a kagylót a füléhez, és hallgassa. Ezután kocogjon néhány percig, hogy fokozza a véráramlást, és tegye vissza a füléhez. Azt fogja tapasztalni, hogy a hangerő és a ritmus továbbra is ugyanaz"

- mondta Kruszelnicki.

A második ismert elmélet szerint a kagylóba levegő áramlik. A szakértők szerint ezt a hipotézist sokkal nehezebb megcáfolni, mivel hangszigetelt helyiségben kell megvizsgálni. Hiába van légáramlás az ilyen helyiségekben, ha valaki fülhallgatót tesz a füléhez, akkor egyáltalán nem fogsz semmit sem hallani. Ennek az az oka, hogy nincs háttérhang, amely átjutna a héjon.

A tudósok kiderítették, hogy a kagyló belsejében hallható hangok nem a testünkből származnak.

"Halljuk a környezeti zajt, amelynek hangereje a héj fizikai tulajdonságai miatt megnő. Rezonátorként működik, amely felerősít bizonyos hangfrekvenciákat"

- mondta Andrew King, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Azt is hozzátette, hogy a héjban hallható hang konkrét paraméterei magának a héjnak az alakjától függenek. Elmondása szerint az ívelt héjak hatására a belsejébe belépő zaj visszaverődik, és egyes frekvenciák felerősödnek, míg mások elnémulnak.

Az is fontos azonban, hogy a kagyló milyen frekvenciákat erősít fel.

"A kagylók által elnyelt hangok általában alacsony frekvenciájúak. Ezek a mélyebb vagy dübörgőbb hangokhoz hasonlítanak"

- mondta Chris Brennan-Jones kutató, megjegyezve, hogy az óceán is hasonló alacsony frekvenciájú hangokat produkál.

Azonban nem a kagylók az egyedüli tárgyak, amelyek képesek erre. Ha szeretné hallani az óceánt a strand közelében, ahhoz elég  egy csésze vagy tál is. Ugyanazt a hatást kelti, mint a kagyló.

Obkec/para