Fény derült arra, miért könnyezett véreset Vlad Dracula, a félelmetesnek tartott havasföldi uralkodó

A Catania Egyetem szakértői azt mondják, hogy III. Vladnak, más néven a "Karóbahúzó Vladnak", egy ritka betegsége volt, emiatt votak véresek a könnyei. Vincenzo Cunsolo professzor valószínűnek tartotta, hogy élete utolsó éveiben Vlad hemolacria nevű kóros betegségben szenvedett, ami azt jelenti, hogy  könnyei vérrel keveredtek – idézi az Obkec a Daily Mailt.

Fény derült arra, miért könnyezett véreset Vlad Dracula, a félelmetesnek tartott havasföldi uralkodó
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Vlad Drakula 1448-tól 1477-es haláláig Havasalföld uralkodója volt. Személye megihlette a híres ír írót, Bram Stokert, akinek  1897-ben jelent meg  Drakula című horrorregénye.

Több mint 500 évvel Vlad halála után a tudósok kémiai elemzést végeztek azokon a 15. századi leveleken,  amiket III. Vlad írt 1457 és 1475 között. Ezeken a leveleken vérrel kevert könnyek nyomait fedezték fel.

A levél 1475. augusztus 4-i keltezésű, és egy férfi írta Nagyszeben város lakóinak, aki a szövegben magát a transzalpi régiók hercegeként írja le. Emellett bejelentette a városlakóknak, hogy hamarosan velük fog lakni, és Vlad Drakulaként írta alá a levelet.

A fehérjeanalízis arra utal, hogy Vlad hemolacriában szenvedhetett. Ilyen betegség során a könnyek lehetnek vörös árnyalatúak, vagy teljesen véresek. A hemolacria sok más betegség tünete is lehet, és jelezheti, hogy valakinek daganat van a szervezetében. Ezenkívül kötőhártya-gyulladás, szennyezett környezet vagy baleset is kiválthatja ezt a tünetet. Felnőtt nőknél előfordultak hormonok által kiváltott hemolacria esetek.

Egyes tudósok szerint a titokzatos diagnózis hatalmas stresszhez is kapcsolódhat. A professzor szerint Drakula a légútjai lehettek gyulladtak vagy a bőrével volt hasonló probléma.

"Az is lehet, hogy többen hozzáértek az iratokhoz, de az is feltételezhető, hogy a legjelentősebb fehérjemennyiség pontosan III. Vladtól származik, aki ezeket a leveleket írta"

- tette hozzá a szakértő.

Obkec/para