Feladta uralkodói rangját, hogy hozzámehessen közrangú szerelméhez a hercegnő

Vasárnap indult New Yorkba a volt japán hercegnő, aki feladta uralkodói rangját, hogy hozzámehessen közrangú szerelméhez, akit az egyetemen ismert meg.

Feladta uralkodói rangját, hogy hozzámehessen közrangú szerelméhez a hercegnő
Fotó: TASR/AP

A 30 éves Komuro Mako - egykor Mako hercegnő - és vele egykorú férje, Komuro Kei távozását a nagy japán műsorszolgáltatók élőben közvetítették a tokiói Haneda repülőtérről.     

Komuro Kei, aki a Fordham Egyetem jogi karán végzett, egy New York-i ügyvédi irodában dolgozik. "Imádom Makót, és az életemet azzal akarom leélni, akit szeretek" - mondta újságíróknak a múlt hónapban, hagyományos külsőségeket nélkülöző, csöndes tokiói házasságkötésüket követően.     

A japánokat megosztotta a hercegnő választása. Sokan érzik úgy, hogy van beleszólásuk, mert a császári családot az adófizetők pénzéből támogatják. Bár már korábban is előfordult, hogy egy japán hercegnő közemberhez ment hozzá, Mako az első, akinek lépése közfelháborodást váltot ki a közösségi médiában és a bulvársajtóban.

A császári palota orvosai októberben poszttraumás stressz-szindrómát diagnosztizáltak a hercegnőnél, akit nagyon megviselt a házassága körüli negatív médiavisszhang.

Az Egyeült Államokból szeptemberben hazatért Kei Komuro és Mako hercegnő egy évtizeddel ezelőtt ismerkedtek meg a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen. Naruhito császár unokahúga és vőlegénye 2018-ra tervezett esküvőjét a férfi családjában felmerült pénzügyi viták, köztük Komuro iskoláztatásának költségei miatt halasztották el.

Mako hercegnő példátlan módon elutasította azt a 150 millió jenes egyszeri juttatást, amelyet a császári udvarból való távozással ajánlanak fel a közrendű személlyel frigyre lépő családtagoknak, hogy az uralkodóház volt tagjaként is méltó körülmények között élhessenek.

A BBC News cikke szerint a New Yorkban letelepedő volt hercegnő munkát keres majd.


(MTI)