Ezt a 7 kávét sose rendelje meg, ha betér egy kávézóba - lehet, hogy az ön kedvencei is közöttük vannak

Csak azért, mert egy kávé jól mutat a fényképeken és videókon, még nem jelenti azt, hogy a baristák is jónak tartják azokat - írja a Topky.

Ezt a 7 kávét sose rendelje meg, ha betér egy kávézóba - lehet, hogy az ön kedvencei is közöttük vannak
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Vannak azonban olyan népszerű trendek, amelyeket a baristák nem ajánlanak.

A karamell macchiato nem az, aminek a Starbucks gondolja

A mindenütt jelenlévő Starbucks lánc megismertette az embereket a karamell macchiatóval, amely az Olaszországból származó eszpresszó italról kapta a nevét. Egy probléma van ezzel, a Starbucks karamell macchiato nem igazán macchiato.

Stephen Power vezető barista a Meanwhile Brewing Co.-nál emlékszik arra, hogy több ezer karamell macchiatót készített a Starbucksban töltött ideje alatt. Azt azonban kiemelte, hogy az olasz hagyomány szerint a macchiato tetején lágy hab van. Tehát a Starbucks macchiato valójában egy "fejjel lefelé fordított tejeskávé", alul van a vaníliaszirup, a tetején karamellcseppekkel. A fordított tejeskávé és a macchiato nagyon különbözik egymástól, könnyen felcserélhetők.

Ne rendeljen mokkát közvetlenül a kávézó bezárása előtt

A kávé és a csokoládé kombinációja általában nagyon népszerű. Azonban nem mindenki osztja ugyanazt a véleményt erről a tejből és csokoládészirupból készült eszpresszóról. "Személy szerint nem értem a mokka vonzerejét. Sok jó kávézóban kiváló alapterméket használnak – az eszpresszót – csak azért, hogy olcsó csokoládésziruppal elnyomják a kávé kellemes, finom ízét, és a csokoládé keverése az eszpresszóba csökkenti a krémességet” – magyarázta Bartho Saayman, a texasi Carpenter Coffee Bar étel- és italigazgatója.

Barista szemszögéből nézve a mokkák sok hozzávalót és bonyolult elkészítési folyamatot igényelnek, ami egy műszak végén nehezen kezelhető.

A szezonális tejeskávénak magas a cukortartalma

A tejeskávét könnyű elkészíteni, és sokan szeretik. Az ízesített változatok térnyerése sok barista számára nem népszerű. Az ízesített eszpresszó italok kiváló példái az ünnepi és a szezonális tejeskávé. De ezek tele vannak cukorral.

A levendula latte olyan ízű, mint egy parfüm

A levendulának erős és jellegzetes íze van, amely könnyen elnyomja a kávé aromáját és elsötétíti az eszpresszót. A legtöbb levendula tejeskávéhoz levendulaszirupot is használnak.

Ne igyon olívaolajos tejeskávét

A tejeskávé hozzáadott adag olívaolajjal az év elején lett igazán felkapott. Ezzel a kombinációval az a baj, hogy az olívaolaj erőteljesen uralja ezt a forró italt. Az olívaolajnak hashajtó  hatása is van, a koffein pedig hatással lehet a gyomor-bélrendszerre, így e két összetevő keveréke beindíthatja az egész emésztőrendszert, így aki megissza, biztosan gyakran fogja látogatni a mellékhelyiséget.

A felrázott espresso egy hígított ital

A közösségi hálózatok másik sztárja az, hogy az eszpresszót jéggel "rázzák" fel és tejet öntenek hozzá. Az eszpresszó felrázásával hidegebb lesz a kávé, és levegősebb lesz a szerkezete. A forró eszpresszó azonnal elindítja az olvadási folyamatot, és ahogy a rázás feltöri a jeget, a felrázott eszpresszó felhígítja a kávét, ami gyenge ízt eredményez.

Vigyázzon a vietnami jeges kávéval

Ehhet az ital édesített sűrített tejet használnak. A baristák ezután jeget tesz hozzá. Azt azonban fontos tudni, hogy ha egy kávézó nem használ vietnami kávébabot, akkor jobb, ha a vendég nem rendeli meg ezt az italt – figyelmeztet a Nguyen Coffee Supply alapítója, Sahra Nguyen. A vietnami kávétermesztők hajlamosak robusta babot előállítani, amelynek erősebb az íze, mint az arabica, és még sűrített tejjel párosítva is megőrzi jellegzetes és strukturált ízét. A vietnami jeges kávét hagyományosan Phin-szűrővel is főzik, egy Vietnamból származó kiöntőrendszerrel, amely többrétegű ízprofilt hoz létre.

Topky/para


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

 

Eddigi adásaink: