Ezerből sem találná el, mivel foglalkozik a skót parlament mostanában

Évszázadokkal ezelőtt boszorkányságért elítéltek ezreinek - főként nőknek - bocsátanának meg posztumusz Skóciában egy képviselő csütörtöki javaslatára.

 

Ezerből sem találná el, mivel foglalkozik a skót parlament mostanában
Edward Bretwall. "Látogatás egy boszorkánynál" (Wikipédia)

Natalie Don, a Skót Nemzeti Párt tagja konzultációt kezdeményezett egy törvényjavaslatról, hogy "a boszorkánysággal kapcsolatos történelmi igazságtalanságokat helyrehozza" vele.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a márciusi nemzetközi nőnapon hivatalosan kért bocsánatot azoktól, akiket az 1563-as boszorkánytörvény alapján elítéltek, megaláztak vagy kivégeztek.

1736-ig Skóciában a becslések szerint négyezer embert vádoltak meg a törvény alapján. A négyezerből mintegy 2500-at kivégeztek: Skóciában ötször annyi boszorkánysággal vádolt embert sújtottak halálbüntetéssel, mint bárhol Európában a Witches of Scotland (Skócia boszorkányai) kampánycsoport szerint, amely a posztumusz igazságtételért küzd. Beszédében Sturgeon elmondta, az áldozatokat "azért vádolták meg és végezték ki, mert szegények, mások, sebezhetők, sok esetben pedig csak azért, mert nők voltak".

Don azt mondta, hogy javaslata nemcsak a múltról szól, hanem a mai Skóciában tapasztalt nemi diszkriminációról és a patriarchális hozzáállásról is. "Az a véleményem, hogy az igazságosabb, egyenlőbb és előremutatóbb Skócia megteremtése érdekében foglalkozni kell a múlt történelmi igazságtalanságaival" - tette hozzá Don.

MTI