Ez az optikai csalódás összezavarta az embereket, sőt, szédülést is okozott (FOTÓ)

Számos jól ismert optikai csalódás próbálja megzavarni az emberi érzékszerveket - írja az Obkec.

Ez az optikai csalódás összezavarta az embereket, sőt, szédülést is okozott (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A színek, a fények és a különböző formák kombinációi rávehetik az agyunkat arra, hogy olyan dolgokat is érzékeljen, amelyek valójában nem is léteznek

Egy érdekes kép ugyanezt teszi, zöld vonalakat mutatva, amelyek egy nagy rácsot alkotnak. Az Indy100 portál szerint ezek a vonalak mind egyenesek, de a mi a szemünkkel  íveltnek látjuk azokat. Miért hullámosak egyes vonalak a képet nézve?

A képet tavaly decemberben Lesha Porche amerikai illusztrátor  készítette. Munkájában művészi játéktérképekkel és az említett optikai csalódásokkal is foglalkozik. Ennek a rejtvénynek a népszerűsége olyan közösségi oldalakon kezdett növekedni, mint a Twitter vagy a Reddit, ahol sok felhasználót megzavart, sőt meg is szédített.

Idén október végén ez a bizonyos kép újra megjelent a Twitteren, ahol az egyik felhasználó posztolta.

"Minden vonal egyenes"

- írta a posztra, amely csaknem 306 ezer lájkot sikerült összegyűjtenie.

Az ábrán hét pár függőleges és vízszintes vonal látható, amelyek egyenlő oldalú négyzeteket alkotnak. A rács között egy statikus szürke háttér is látható, amelyben apró figurák vannak elrejtve.

 

Ami meglepte az embereket az illúzióban, az volt, hogy bár a zöld vonalaknak egyenesnek kell lenniük, a képre nézve hullámozni kezdenek azok a vonalak, amelyekre nem fókuszálunk teljesen. Nincs megoldás a vonalak görbülésének megakadályozására, de van egy egyszerű módja annak, hogy elmagyarázzuk, mi történik a képen.

Az optikai csalódás rajongója, Michael Bach szerint a görbületet a szürke különböző árnyalatai okozzák, amelyek a zöld négyzetek között vannak. Ha az egyik vonalra fókuszálunk a szemünkkel, az gyenge elmosódást hoz létre, amely a kép enyhén megnövelt élességével párosul. Perifériás látásunk, amely a középponttól indulva romlik, majd kitölti a többit, hullámzást okozva. Ha azonban újra a korábban ívelt vonalra fókuszáljuk a szemünket, az ismét egyenes lesz, megerősítve, hogy a képen nincsenek hullámos vonalak.

Obkec/para