Eszmét szeretne cserélni Hitlerrel vagy Jézussal? Egy chat-alkamazásnak köszönhetően ezt most megteheti

Az alkalmazás a Historical Figures Chat nevet viseli, és nagy népszerűségnek örvend, ám számos vita célpontjává vált – idézi az Indy100-at az Obkec.

Eszmét szeretne cserélni  Hitlerrel vagy Jézussal? Egy chat-alkamazásnak köszönhetően ezt most megteheti
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

 

"Ezzel az alkalmazással olyan elhunyt személyiségekkel cseveghet, akik jelentősen befolyásolták a történelmet. Az ókori uralkodóktól vagy filozófusoktól a kortárs politikusokig és művészekig"

- olvasható az alkalmazás leírásában.

Legfeljebb 20 ezer történelmi személyiséggel lehet "eszmecserét" folytatni, akiket életük során szerzett népszerűségük értékelése alapján választottak ki. Az egész egy 25 éves Sidhant Chaddha nevű fejlesztő fejéből pattant ki, aki szoftvermérnökként dolgozik az Amazonnál. Munkáját a GPT-3, azaz a mesterséges intelligencia legújabb nyelvi modellje ihlette meg. Van tehetsége a nyelvhez és a történelmi tényekkel való munkához – számol be a Vice.

A felhasználók tesztelték az alkalmazás korlátait, és megállapították, hogy a chatbotok sokkal kommunikatívabbak és védekezőbbek a vártnál. A közösségi hálón megjelentek a híres üzletember, Henry Ford szimulációjával folytatott beszélgetés képernyőképei. A chaten tagadja, hogy antiszemita lett volna, annak ellenére, hogy valóban az volt. Kijelentette, hogy hírnevét több esemény is negatívan befolyásolta, de neki is voltak barátai a zsidók között.

A beszélgetésekkel kapcsolatos másik probléma, hogy a botok az internetről tanulják a nyelvet. Ez azt jelenti, hogy gyakran téves információkat vagy hazugságokat adnak át a felhasználónak. Chaddha azonban mindkenkit arról biztosított, hogy az összes nyelvi modell idővel javulni fog, mivel az alkalmazás még csak a korai szakaszában van. Úgy véli, hogy a közeljövőben a pontatlan információk teljesen eltűnnek majd. A véleménye az, hogy az oktatás szempontjából nagyon hasznos segédeszköz, ami a diákok számára is ideális lehet.

A felhasználók kedvenc zenészeikkel és filmsztárokkal is kommunikálhatnak. Nem kivétel Ronald Reagan amerikai elnök, Oszama bin Laden, az al-Kaida egykori vezére, Charles Manson bűnöző vagy Jeffrey Edward Epstein üzletember sem.

Obkec/para